Forskning viser: Dette holder dig bedre hydrereret end vand

Sundhed

02/07/2024

Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er særligt godt at vide, hvis man skal på ferie i et land, der er ramt af hedebølge.

Mange har oplevet frustrationen ved at skulle drikke store mængder vand i de varme måneder, for at holde sig hydreret, kun for at føle sig i konstant trang til at besøge det lille hus.

Forskning fra St. Andrews University i Skotland giver dog en interessant indsigt i, hvilke drikkevarer der faktisk hydrerer bedst, og det viser sig, at vand måske ikke er den optimale løsning.

Det skriver det tyske medie futurezone.

Sådan testede forskerne det

En undersøgelse fra 2023, ledet af professor Ronald Maughan, undersøgte hvordan forskellige drikkevarer påvirker hydrering.

72 mandlige testpersoner, der havde fastet før eksperimentet, blev bedt om at drikke en liter af enten stillestående vand, oral rehydreringsopløsning, sødmælk eller skummetmælk.

Efterfølgende blev deres urinprøver analyseret over fire timer for at måle, hvor meget væske der blev tilbage i kroppen.

Resultaterne viste, at vand ikke nødvendigvis er den bedste hydreringskilde over tid.

Drikkevarehydreringsindekset (BHI) blev korrigeret for vandindholdet i drikkevarerne og blev beregnet som mængden af ​​vand tilbageholdt to timer efter indtagelse i forhold til mængden observeret efter indtagelse af stillestående vand.

"Oral rehydreringsopløsning" viste sig at være den mest effektive med et BHI på 1,54, efterfulgt tæt af sødmælk og skummetmælk. Rent vand endte længere nede på listen sammen med drikkevarer som sodavand, kaffe og te, der har en tendens til at virke vanddrivende.

Sukker, vand og salt

Oral rehydreringsopløsning, der måske lyder teknisk og uappetitlig, er i virkeligheden en simpel blanding af vand, sukker, salt og andre næringsstoffer.

'Blandingen hjælper med at holde væsken i kroppen længere.

Ifølge en guide fra University of Virginia kan en hjemmelavet version bestå af fire kopper vand, en halv teskefuld salt og to spiseskefulde sukker.

Man kan også tilføje smag med ingredienser som bouillonterninger eller juice.

Drikkevarer som mælk og specielle rehydreringsopløsninger kan være mere effektive til at holde kroppen hydreret og reducere hyppigheden af toiletbesøg.