Lige nu er der omkring 50 millioner mennesker i verden, der lever med Alzheimers og demens. Men eksperter anslår, at det i 2030 kan være steget helt til 75 millioner mennesker. For hvert menneske, der rammes, rammes en hel familie.
Hvad er Alzheimers?
Alzheimers er en sygdom i hjernen, der fremskyndes af, at to proteiner aflejres i hjernen, og hermed skaber den kognitive tilbagegang, der er kendetegn for sygdommen. Sygdommen kan blandt andet påvirke hukommelse, men også humør og personlighed.
Det er en sygdom, der forskes meget i. Derfor er det nu muligt at opdage sygdommen i et tidligt stadie med en blodprøve og ved at kunne påvise ophobningen af de to proteiner i hjernen.
Forskel på mænd og kvinder
Men nu har et nyt studie vist, at kvinder rammes hårdere end mænd. Og hvorfor så det? Svaret på det er endnu uklart. For undersøges de to proteiner og ophobningen af dem, er den det samme. Men kvinders kognitive tilbagegang, når de rammes af alzheimers, er større.
Nogle forskere har undersøgt, om det hænger sammen med levealder. For en af de vigtige risikofaktorer for at udvikle sygdommen er alder. Jo ældre du bliver, jo større er risikoen for at udvikle alzheimers - og da kvinder bliver ældre end mænd er der her en af årsagerne til, at der er flere kvinder i statistikken for mennesker, der rammes af sygdommen.
Hvorfor rammes kvinder hårdere?
Blandt forskningsresultater er der antydninger af, at det kan hænge sammen med kvinders østrogenniveau. Østrogen har den egenskab, at det beskytter kvinders hjerner, men da niveauet daler med alderen, kan det være et udsat område, når kvinder bliver ældre.
Desuden så viser flere forskningsresultater, at kvinder klarer sig bedre i de indledende tests for sygdommen, hvorfor det kan være svært at stille diagnosen, at få dem hurtigt i rette behandling, inden sygdommen er fremskreden.