Ny forskning slår fast: Dette krydderi hjælper på fordøjelsesbesvær

Sundhed

18/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Du har det sandsynligvis allerede på din krydderihylde.

En almindelig ingrediens, som enhver husstand sandsynligvis har i deres krydderihylde, kan være lige så effektiv til behandling af fordøjelsesbesvær som medicin, viser en ny undersøgelse.

Det skriver DailyRecord

Ifølge forskningen blev gurkemeje bevist til at hjælpe mod fordøjelsesbesvær – især mod symptomer såsom halsbrand og oppustethed, der kan forekomme efter at have spist.

Reducerer mavesyre

Forskere kom frem til, at gurkemeje indeholder en naturlig forbindelse, der fungerer lige så godt som omeprazol, en medicin brugt mod fordøjelsesbesvær og halsbrand. Lægemidlet hjælper også med at reducere overskydende mavesyre.

Afton McKeith, en sundheds- og fitnesscoach, fremhævede også fordelene ved gurkemeje. Hun sagde: "Gurkemeje er en utrolig superfood, som jeg stærkt anbefaler og endda inkluderer i min egen kost. Takket være dens antioxidanter forbedrer den stofskiftet og kan faktisk hjælpe med at lindre muskelsmerter efter motion takket være dens antiinflammatoriske egenskaber."

"Hvis du ikke ønsker at indtage gurkemeje, vil jeg råde dig til at starte din dag med et glas vand med en eller to spiseskefulde æblecidereddike tilsat, før du spiser eller drikker noget andet."

Antiinflammatoriske egenskaber

Gurkemeje, et dybt, gyldenorange krydderi kendt for at tilføje farve, smag og ernæring til fødevarer, indeholder forbindelsen curcumin, der har både antioxidant- og antiinflammatoriske egenskaber.

Offentliggjort i tidsskriftet BMJ Evidence-Based Medicine blev effektiviteten af den naturlige forbindelse curcumins sammenlignet med omeprazol, når man testede personer med dyspepsi (fordøjelsesbesvær). I en randomiseret, dobbeltblindet, kontrolleret undersøgelse rekrutterede forskere 206 patienter mellem 18 og 70 år med tilbagevendende maveproblemer, hvoraf 151 fuldførte undersøgelsen.

Patienterne blev udvalgt fra flere hospitaler i Thailand mellem 2019 og 2021, hvor gurkemeje bruges som et almindeligt sundhedsmiddel. De deltagende blev fordelt i en af tre behandlingsgrupper i 28 dage.

Betydelige forbedringer

Grupperne fik enten gurkemeje (to store kapsler med 250 mg curcumin fire gange om dagen) og en lille placebokapsel; omeprazol (én lille kapsel med 20 mg dagligt og to store placebokapsler fire gange om dagen); og gurkemeje plus omeprazol. Alle patienterne havde lignende karakteristika og fordøjelsesproblemer, der blev vurderet ved hjælp af Severity of Dyspepsia Assessment-scoren (SODA).

Deres symptomer blev derefter vurderet på dag 28 og 56, igen ved hjælp af SODA-scoren. Undersøgelsen viste, at der blev observeret betydelige forbedringer i SODA-scoren på dag 28 inden for smerte, ikke-smerte og tilfredshed, og derefter forbedret igen på dag 56.

De fandt også, at der ikke var nogen betydelige forskelle eller uønskede virkninger oplevet af alle grupperne. De konkluderede, at curcumin og omeprazol havde sammenlignelig effektivitet mod fordøjelsesbesvær.