Hjernen er roden til vores liv og sanser, og det er den, der styrer kroppens system. For at se kræver det andet end bare en velfungerende og intakt nethinde. Det starter i øjet, som sender signaler gennem hele hjernen, som den skal reagere på, for at vi kan se.
Men hvad stiller man op, hvis ikke hjernen har evnen til at kontrollere synet?
Det har en række neuroforskere fra USA valgt at gå til bunds i. For kan man genoprette et manglende syn eller helt udvikle et syn hos folk, der er født blinde?
"Vi blev blæst bagover"
Længe har dette forskningsprojekt været undervejs, og det har krævet meget tid og de bedste neuroforskere til at forske i hjernens uransageligheder. Det var derfor også en ekstra stor forløsning for neuroforskerne, da de fik samlet deres forskningsresultater.
"Hvis jeg skal være helt ærligt, vi blev blæst bagover, hvor meget behandlingen reddede hjernekredsløbets påvirkning af synet," fortæller en af forskernes fra projektet.
Uventet virkning hos voksne
Inden forsøget gik i gang, var der en klar forventning om, at forsøget ville have en bedre virkning hos unge end voksne. Det var ud fra teorien om, at øjets og hjernen evne til at udvikle sig bedst kan påvirkes i en tidlig alder, da øjet kræver træning.
Men resultaterne viser, at forsøget har haft en overraskende god effekt på voksne hjerner også. Manglende syn i barndommen betyder dermed nødvendigvis ikke, at det ikke kan genoprettes i voksenalderen.
Derfor viser forskningsforsøget større potentiale, end forskerne først havde antaget.
Et dyreforsøg med stort potentiale
Indtil videre er forsøget kun testet på mus, men forskerne har stor tiltro til det videre forløb. Neuroforskernes plan er at fortsætte med dyremodeller, men på sigt er planen at test på frivillige ældre mennesker, der ønsker sig et bedre syn.
Har du lyst til at dykke længere ned i forskningsartiklens resultater, kan du læse mere via dette link:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S096098222201449X?via%3Dihub