Ny forskning: Denne simple aktivitet kan være løsningen på rygsmerter

Sundhed

07/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er måske værd at få ind i de ugentlige rutiner.

Rygsmerter er et udbredt problem, der påvirker tusindvis af befolkningen på et eller andet tidspunkt i livet. 

I takt med, at flere mennesker oplever smerter i ryggen, søger forskere efter effektive metoder til at forebygge og lindre disse gener.

Nu viser det sig, at ny forskning har fundet en enkel og lettilgængelig løsning. 

Sidste år forudsagde eksperter, at antallet af mennesker med rygproblemer vil stige markant.

Ifølge en artikel i The Lancet Rheumatology forventes det, at der i 2050 vil være 843 millioner mennesker verden over, der lider af rygsmerter – en stigning på 36 procent sammenlignet med i dag. 

Særligt lændesmerter er et vedvarende problem for mange. 

En simpel løsning på problemet

Men nu viser en ny australsk undersøgelse, offentliggjort i The Lancet, at regelmæssige gåture kan være en effektiv metode til at forebygge disse tilbagevendende smerter.

Forskerne fra Macquarie University i Australien, ledet af professor i fysioterapi Mark Hancock, undersøgte effekten af gåture på 701 deltagere, der alle havde haft rygsmerter inden for det seneste år. 

Halvdelen af deltagerne blev opfordret til at gå regelmæssigt – 30 minutter fem gange om ugen, mens den anden halvdel fortsatte deres sædvanlige rutiner. 

I løbet af forsøget gik deltagerne i gennemsnit 130 minutter om ugen fordelt på tre til fem dage.

Resultaterne var bemærkelsesværdige. Gå-gruppen oplevede færre tilfælde af tilbagevendende smerter sammenlignet med kontrolgruppen. Desuden tog det næsten dobbelt så lang tid, før de oplevede smerter igen. 

Så hvis du er en af dem, som nærmest dagligt døjer med rygsmerter, så kunne det være en god ide at komme ud og gå et par ture om ugen.