Nu kommer sommeren - så det er nu, du skal læse dette

Sundhed

22/05/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Ansatte på hospitalerne taler om "sommerskader" som en generel betegnelse, fordi skaderne er så almindelige om sommeren.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er sommer, det er sol, og det er mandag.

Ja, jeg ved godt, at det ikke er sådan, sangen går - og at det desuden ikke er sommer endnu.

Ikke desto mindre har vejret den sidste uge givet masser af sol og sommeragtige temperaturer, og ikke overraskende har det fået danskerne til at rykke udendørs og nyde vejret.

Men nogle danskere glæder sig ikke over det mere sommerlige vejr. Det betyder nemlig, at de får rigtig travlt i den kommende tid.

Det er de ansatte på skadestuerne rundt om i landet, der er tale om. Her arbejder man nemlig med begrebet "sommerskader", fordi der hver eneste gang, Jorden er nået en tur rundt om Solen, dukker et utal af bestemte (og alvorlige) skader op.

Det skriver TV 2.

Husk nu det net!

Nu tænker du måske, at sommerskader dækker over "småting" som hudafskrabninger på knæ og måske en solskoldning.

Men på skadestuerne får man i løbet af sommermånederne også alvorlige sager som knoglebrud, forbrændinger og forstuvninger ind gennem døren.

Årsagen er, at vi er mere aktive, når vejret er godt, og det får os også til at lave flere ting, som traditionelt set er forbeholdt sommermånederne.

Tænk for eksempel på havetrampolinen. Det er ikke ligefrem en aktivitet, man ligefrem higer efter at give sig i kast med, når mna først skal skrabe gummiet fri for et antal centimeter sne.

Men når sommeren kommer, og sneen er væk, bliver trampolinen for alvor fundet frem, og det er her, der de ansatte på skadestuerne ser nogle af de mest alvorlige skader.

Overlæge Gerhardt Teichert fra Horsens akutafdeling giver derfor et essentielt råd til TV 2 - nemlig at bruge sikkerhedsnettene:

"Disse net kan virkelig hjælpe, så trampolinerne burde ikke sælges uden. Nogen graver trampolinerne ned, men børn, der springer to meter op, ryger ofte ud over kanten og brækker albuen alligevel."

Drik det rigtige

Derudover handler det også om at gøre noget, vi har hørt igen og igen, men som mange alligevel stadig ikke har fået ordentligt fat i.

For når temperaturerne stiger, bliver man lettere dehydreret, og det kan i sig selv være farligt, men det øger også risikoen for at få andre skader.

Derfor bør man holde igen med alkoholen og drikke rigeligt med vand i stedet. For eksempel bør du ikke slukke tørsten undervejs i havearbejdet med en øl eller et glas kold vin.