Næste pandemi kan være mere dødelig end corona: WHO advarer om ukendt 'Sygdom X'

Sundhed

26/5/23 | 05:33

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

"Dette er ikke noget fra science fiction. Det er et scenario, vi skal forberede os på," fortæller Dr. Richard Hatchett fra Coalition for Epidemic Preparedness Innovations i et interview med avisen The Telegraph.

Ifølge den amerikanske avis New York Post er Covid-19, Ebola og Zika blandt de sygdomme, der figurerer på WHOs liste over sygdomme, der holdes tæt øje med. "Sygdom X" blev allerede inkluderet på denne liste i 2018.

WHO beskriver sygdommen sådan her: "Sygdom X repræsenterer erkendelsen af, at en alvorlig international epidemi kan blive forårsaget af et patogen, hvor det i øjeblikket ikke er kendt, at det forårsager sygdom hos mennesker."

I 2020 blev en sådan situation en realitet, da coronaviruset spredte sig globalt. Det tog det meste af verden med bukserne nede, og en sådan situation ønsker WHO ikke, at vi skal stå overfor igen.

Da der sandsynligvis ikke findes vacciner og kun begrænsede behandlingsmuligheder for nye sygdomme - uanset om de er forårsaget af et virus, en bakterie eller måske endda en svamp - vil menneskeheden have svære betingelser over for disse nye patogener.

Dr. Richard Hatchett fra Coalition for Epidemic Preparedness Innovations sagde i et interview med avisen The Telegraph: "Dette er ikke noget fra science fiction. Det er et scenario, vi skal forberede os på. Dette er sygdom X."

Selvom situationen efter coronapandemien er blevet nogenlunde normaliseret, ser forskerne ingen grund til at vi skal slappe af og tænke, at alt er overstået.

Den 21. maj offentliggjorde den canadiske avis National Post et interview med Dr. Pranab Chatterjee, der er forsker inden for international sundhed ved Johns Hopkins University i Baltimore. Han pegede på flere umiddelbare farer ved sygdom X.

"Det er ikke en overdrivelse at sige, at potentialet for en begivenhed med sygdom X er umiddelbart forestående," fortalte Chatterjee og tilføjede: "Den seneste bølge af H5N1-fugleinfluenza-tilfælde i Cambodja er bare et eksempel."

Nogle eksperter mener, at såkaldte zoonotiske udbrud, hvor patogener overføres fra dyr til mennesker, kan blive årsagen til den næste pandemi.

Ebola, HIV/AIDS og også corona spredte sig på grund af zoonotiske overførsler.

WHO advarer mod disse zoonotiske overførsler, og har flere sygdomme på deres overvågningsliste.