Mulig ny og overraskende synder: Kan medvirke til udvikling af Alzheimers

Sundhed

07/12/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Forskere har nu en ny hypotese for, hvad der kan forårsage Alzheimers, og det har noget at gøre med kosten.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den nye hypotese

Alzheimers forbliver en uhelbredelig lidelse på trods af de bedste indsatser fra forskere og meget ny viden om sygdommen.

Nu har forskerne en ny hypotese om en mulig drivkraft bag sygdommen: en sukkerart kaldet fruktose.

Tidligere forskning har vist, at fruktose i hjernen har hjulpet vores forfædre i deres søgen efter føde. Men den nye rapport foreslår, at den ændring, fruktosen forårsager i hjernen i den moderne verden, muligvis er forbundet med Alzheimers.

En hjælp til vores forfædre

Fruktose findes i meget mad som frugter, grøntsager og honning. Men det kan også produceres naturligt af kroppen, for eksempel af stier som bliver stimuleret af en høj saltholdig kost.

Hvordan hjalp fruktose så vores forfædre? Sukkeret hindrer visse dele af hjernens stofskifte: blokering af distraheringer, såsom seneste minder og opmærksomhed på tidens forløb.

Dette sluk af visse hjerneaktiviteter hjælper os med at holde fokus på overlevelse og forårsager også undersøgende og risikovillig adfærd, som alt sammen er vigtig for at finde føde i naturen.

I det seneste studie hævder forskerne, at denne overlevelsesafbryder er permanent tændt, selvom de fleste af os ikke behøver at søge efter føde i naturen. Det driver os til at indtage mere fedt, sukkerholdig og saltholdig mad, end vi har brug for, for at producere fruktose.

Hvad er det næste skridt?

Det kan i stedet forårsage en betændelsestilstand i hjernen og endeligt i forhold til de betingelser, som forårsager Alzheimers. Til det foreslår forskerne. "Vi mener, at den fruktoseafhængige reduktion i hjernens metabolisme i disse dele oprindeligt kunne overvindes og var beregnet til at være gavnlig," siger Richard Johnson, en nefrolog ved University of Colorado Anschutz Medical Center.

Det næste skridt er flere tests for at fastslå, hvad fruktose- og urinsyremetabolismens rolle er i hjernen, og hvordan det kan føre til de tilstande, der er forbundet med Alzheimers sygdom.

"Vi mener, at Alzheimers sygdom er drevet af kosten," siger Johnson.

Forskningen er blevet offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition.