Mørke aftegninger på halsen? Det er oftest symptom på denne sygdom

Sundhed

01/01/2024

Foto: Screenshot, @dermdoctor / TikTok
Foto: Screenshot, @dermdoctor / TikTok

Skrevet af Mia R.

Har du eller en du kender disse mærke aftegninger på halsen? Så bør du eller vedkommende tage forbi lægen og blive undersøgt for denne alvorlige sygdom.

En dermatolog har understreget, at ændringer i hudens udseende på halsen kan være et varseltegn på diabetes.

Problemet, der driver diabetes symptomer – højt blodsukkerniveau – viser sig ofte ikke tydeligt, hvilket betyder, at mange patienter er uvidende om, at noget er galt.

Dr. Shah, også kendt som DermDoctor på TikTok, har fremhævet et mindre kendt tegn på denne blodsukkersygdom. Han forklarede, at hud, der ser mørkere ud i dette område, kan være et rødt flag.

En mørkere hals betyder ikke altid, at man er beskidt. Ifølge Dr. Shah kan en af årsagerne til denne misfarvning være acanthosis nigricans, som henviser til en fløjlsagtig, mørkere farvning af huden, der normalt forekommer i hudfoldområder.

Denne hyperpigmentering har dårligt definerede grænser og kan inkludere fortykkelse af huden.

Områder på kroppen

Selvom denne misfarvning kan forekomme hvor som helst på kroppen, har den en tendens til at optræde på bagsiden af halsen, armhulerne og lysken.

Dr. Shah tilføjede, at nogle af årsagerne til acanthosis nigricans inkluderer diabetes og insulinresistens. Insulinresistens beskriver en tilstand, hvor kroppen udvikler resistens mod for meget insulin, fordi der er for mange kulhydrater i kosten.

Symptomer på diabetes

At være opmærksom på følgende diabetes symptomer er essentielt:

  • Hyppig vandladning (ofte om natten)

  • At være meget tørstig

  • Vægttab uden at forsøge

  • At være meget sulten

  • Sløret syn

  • Følelsesløshed eller prikken i hænder eller fødder

  • At føle sig meget træt

  • Meget tør hud

  • Sår, der heler langsomt

  • Flere infektioner end normalt

NHS anbefaler at se en læge "så hurtigt som muligt", hvis man oplever de vigtigste symptomer på diabetes.

Behandling af Acanthosis Nigricans

Dr. Shah tilføjede, at behandlinger for acanthosis nigricans inkluderer kontrol af diabetes. Derudover er der også andre midler. Han sagde: "Behandlingen sigter mod at normalisere hudtykkelsen med eksfolianter som mælkesyre (amlactin) og urinstof (cetaphil ru og ujævn). Retinoider som adapalen hjælper også."

Opdagelsen af ændringer i hudens udseende, især på halsen, kan være et tidligt varseltegn på diabetes og bør ikke ignoreres. At være opmærksom på yderligere symptomer og søge lægehjælp kan hjælpe med tidlig diagnosticering og behandling af diabetes.

Kilde: Express