Mindsk risikoen for demens: 6 gode råd, der styrker både hjerte og hjerne

Sundhed

27/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ikke kun hovedet, der skal trænes.

Antallet af ældre vil vokse voldsomt i de kommende år, men vi kan godt tillade os at krydse fingre for, at antallet af demenstilfælde ikke stiger i samme grad.

Faktisk viser tal fra Sundhedsstyrelsen, at der hvert år bliver registreret to procent færre nye tilfælde af demenssygdomme. Det er ikke, fordi vi ikke opdager det - det skyldes simpelthen, at vi er blevet bedre til at beskytte os selv mod den frygtede sygdom.

En af forklaringerne er, at de generationer, der begynder at kunne betragtes som ældre nu, har bedre helbred og funktionsevne end tidligere, særligt hvad angår det kognitive.

I lægmandssprog betyder det, at vores hjerner bliver bedre rustet til at være opmærksom, vores kort- og langtidshukommelse bliver bedre, og vi kan i højere grad bruge de evner til at løse opgaver.

Computeren gør godt

Men hvorfor er der gang i den positive udvikling? Der er flere forklaringer, men en af de mest afgørende er, at computeren har gjort sit indtog i verden.

Det betyder nemlig, at vi bliver udfordret til at bruge vores kognitive evner, stort set hver dag, og det er med til at holde hjernen i topform - og det er noget af det, det handler om, hvis vi vil mindske risikoen for at udvikle demens.

Samtidig er flere og flere ældre aktive, enten ved at gå ture eller dyrke motion af forskellig art. Der er også færre ældre, der ryger, og alt dette er med til at styrke hjernens sundhed.

6 gode råd

Men hvis du gerne vil gøre noget aktivt for at styrke din hjerne, får du her seks råd til, hvad du kan give dig i kast med i det daglige.

  • Bevar nysgerrigheden

  • Lær noget nyt, sæt dig ikke hver gang ved det samme kaffebord - med de samme mennesker. Og skift rute, når du skal et sted hen

  • Spil musik - og lyt også til musik, som du ikke er vant til at lytte til

  • Repeter dit skoleengelsk - eller lær et andet sprog (for eksempel med Duolingo på din smartphone eller computer)

  • Undgå rygning (rygning fordobler risikoen for udvikling af demens)

  • Styrk kredsløbet ved at være fysisk aktiv

Kilde: Faglige Seniorer