Talrige danskere lider af problem, der kan skyldes overset tilstand

Sundhed

06/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Heldigvis kan tilstande lindres.

Det kan lyde mærkeligt, men hvis du oplever, at dine øjne ofte løber i vand, kan det skyldes tilstanden 'tørre øjne'.

Tilstanden viser sig ved gener som svie, kløe, irritation og selvfølgelig øjne, der løber i vand, hvilket kan medføre synsproblemer.

Og tilstanden er mere udbredt, end man tror.

Omkring 11 procent af danskere mellem 30-60 år døjer med 'tørre øjne'*.

Hos Profil Optik møder optikere over hele landet ofte kunder, som døjer med tilstanden uden selv at være klar over det, og som ikke kender til de simple løsninger på problemet.

”Vi oplever ofte, at kunder kommer ind i vores butikker med øjne, der løber i vand, uden selv at fremhæve problemet. Når vi gør dem opmærksom på, at det kan skyldes tilstanden 'tørre øjne', bliver de ofte overraskede. Dels fordi navnet snyder dem, når problemet er øjne, der løber i vand, og dels fordi de aldrig har hørt om tilstanden, selvom det er et udbredt problem i Danmark” fortæller Gitte Sørensen, optisk ansvarlig hos Profil Optik.

Hurtig og smertefri behandling

Hos langt de fleste, der døjer med 'tørre øjne', kan symptomerne lindres med øjendråber. Men for dem, der er hårdest ramt, findes der heldigvis en simpel løsning.

I udvalgte butikker i Danmark tilbyder Profil Optik terapeutisk teknologi, der genaktiverer øjets olieproducerende kirtler ved hjælp af lysimpulser. Og faktisk oplever hele 85 procent lindring ved lysstimuleringen.

Gitte Sørensen forklarer, at det er vigtigt at få den rette vejledning, før man vælger en behandlingsform, da den rette løsning kan variere fra person til person:

”Når vi rådgiver om den rette løsning, undersøger vi altid øjet først for at finde frem til den individuelle årsag. Hos langt de fleste kan problemet løses med øjendråber, men øjendråber er ikke bare øjendråber. Der er nemlig stor forskel på, hvor tørheden opstår, og derfor også hvilke øjendråber, der har størst effekt. Hos dem, der er hårdest ramt, og hvor problemet ikke kan løses med øjendråber, er lysstimuleringen en god løsning. Det er smertefrit, tager kun få minutter, og mange oplever en markant forbedring allerede efter den første behandling."

Hold øje med disse symptomer

 • Irriterede, røde eller trætte øjne

 • Ubehagelig brændende eller sviende fornemmelse

 • Øjnene løber i vand

 • Lysoverfølsomhed ved sollys eller blænding, fx ved kørsel i mørke

 • Overdreven blinken uden bedring af ubehag

 • Nedsat synsstyrke både nært og fjernt

 • Ubehag ved brug af kontaktlinser

*Kilde: https://ojenforeningen.dk/artikler/alt-du-skal-vide-om-toerre-oejne

Om Profil Optiks E-Eye stimuleringsteknologi:

 • Med terapeutisk E-Eye udstyr laver optikeren først en foranalyse for at afdække den individuelle årsag. Derefter behandles øjet uden på med lysstimulering. Det kræver ofte 3-4 stimuleringer à 5-10 minutters varighed fordelt over 3 måneder for at opnå en længerevarende effekt på op til 3 år.

 • Stimulering af 'tørre øjne' tilbydes i tre af Profil Optiks butikker: Aarhus Ryesgade, Odense og Solrød.

 • Stort set alle, som er generet af 'tørre øjne', kan have gavn af E-Eye stimuleringsteknik. Der er dog visse typer medicin, der medfører lysfølsomhed, og enkelte hudsygdomme, der gør E-Eye uegnet. Dette afklares inden behandlingen ved hjælp af et kort spørgeskema i samråd med optikeren.

 • Lysstimuleringen tager 5-10 min. pr. gang og er smertefri.