Har du nogle af disse 10 symptomer? Så bør du søge læge

Sundhed

26/3/23 | 11:25

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Hvert år får tusindvis af mennesker i Danmark konstateret demens, her er ti tegn på, at du bør tage til lægen.

Demens er faktisk ikke en sygdom. Det er en samlebetegnelse for ændringer i hjernen, der forårsager et funktionstab, der forstyrrer dagligdagen. Det kan mindske fokus, evnen til at være opmærksom, sprogfærdigheder, problemløsning og visuel forståelse. Demens kan også gøre det svært for en person at kontrollere sine følelser og kan endda føre til personlighedsændringer.

Hvis nogen viser tegn på demens, er det vigtigt at se en læge, der kan udføre tests og komme med en diagnose. Flere, ofte behandlelige, tilstande - fra infektioner til vitaminmangel - kan forårsage demenslignende symptomer, så det er nødvendigt at udelukke dem først.

Hvis det er demens, vil du gerne planlægge, hvordan du vil håndtere pleje, især efterhånden som tilstanden skrider frem.

10 advarselstegn på demens

Her er nogle symptomer fra AARP, du skal være opmærksom på:

1. Besvær med hverdagens opgaver. Alle laver fejl, men mennesker med demens kan have sværere ved at gøre ting som at holde styr på månedlige regninger eller følge en opskrift, mens de laver mad, siger Alzheimerforeningen. De kan også finde det svært at koncentrere sig om opgaver, tage meget længere tid at udføre dem eller have problemer med at afslutte dem.

2. Gentagelse. At stille et spørgsmål igen og igen eller fortælle den samme historie om en nylig begivenhed flere gange er almindelige indikatorer for mild eller moderat Alzheimers, ifølge Cleveland Clinic.

3. Kommunikationsproblemer. Læg mærke til, om en elsket har problemer med at deltage i samtaler eller følge med dem, stopper brat midt i en tanke eller kæmper for at tænke på ord eller navnet på objekter.

4. At fare vild. Mennesker med demens kan have svært ved syn og rum. Det kan vise sig i problemer som at fare vild, mens du kører, ifølge Mayo Clinic.

5. Personlighedsændringer. En elsket, der begynder at opføre sig usædvanligt angst, forvirret, bange eller mistænksom, eller som let bliver ked af det og virker deprimeret, giver anledning til bekymring.

6. Forvirring om tid og sted. Hvis nogen glemmer, hvor de er eller ikke kan huske, hvordan de kom dertil, er det et rødt flag. Et andet bekymrende tegn er desorientering omkring tiden - for eksempel rutinemæssigt at glemme, hvilken dag i ugen det er, siger Jason Karlawish, M.D., en neurolog og professor i medicin ved University of Pennsylvania Perelman School of Medicine og meddirektør for Penn Memory Center .

7. At forlægge ting. En person med demens kan lægge ting på usædvanlige steder og kan have svært ved at gå tilbage for at finde fejlplacerede genstande, bemærker Alzheimerforeningen.

8. Foruroligende adfærd. Hvis dit familiemedlem ser ud til at have dårligere dømmekraft, når du håndterer penge eller forsømmer pleje og renlighed, så vær opmærksom.

9. Tab af interesse. Ikke at føle sig særlig social fra tid til anden er én ting, men et pludseligt og rutinemæssigt tab af interesse for familie, venner, arbejde og sociale begivenheder er et advarselstegn på demens.

10. At glemme gamle minder. Hukommelsestab, der bliver mere vedvarende, er ofte et af de første tegn på demens.