Livsfarligt: Populært produkt 3-dobler risikoen for bestemt type kræft

Sundhed

04/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Og det fordobler risikoen for en anden type.

Risikoen for kræft i spiserøret er mere end tre gange så høj, og risikoen for kræft i bugspytkirtlen er dobbelt så høj, hos mennesker, der snuser regelmæssigt.

Det viser en ny systematisk oversigt fra Folkesundhedsinstituttet, Kræftregistret og Norsk Arbeidsmiljøinstitutt STAMI.

Studiet offentliggjort i International Journal of Cancer er et systematisk overblik, hvilket betyder, at forskerne har gennemgået al den forskning, der er tilgængelig inden for det emne, de ønsker at undersøge.

"14 kohortestudier og 1 såkaldt case-control undersøgelse, en analysemodel, hvor personer med en sygdom eller symptom sammenlignes med raske, indgår i undersøgelsen. Kun mænd blev undersøgt i undersøgelsen, på grund af få data om kvinder," siger læge og forsker Bendik Brinchmann ved FHI.

Undersøgelsen er udført i samarbejde mellem FHI, det norske kræftregister og det norske arbejdsmiljøinstitut STAMI.

Mulig øget risiko for andre kræftformer

Nogle af undersøgelserne inkluderet i dette systematiske review rapporterede en øget kræftrisiko i spiserøret, bugspytkirtlen, maven og endetarmen.

"Præcise risikovurderinger for visse former for kræft er udfordrende. Dette afspejles i vores tillid til de forskellige effektestimater, som varierede fra moderat til meget lav. Vi fandt ud af, at brugen af ​​snus medfører en øget risiko for kræft, hvor risikoen formentlig vil afhænge af, hvor længe og hvor meget man har brugt snus, og at sårbarheden over for kræft er forskellig," siger Brinchmann.

Og tilføjer:

"For de undersøgelser, vi har, følger disse kræftforekomster mave-tarmkanalen. Vi ser også på maven, at der var 40 procent øget forekomst hos dem, der snusede. Det er alvorlige kræftformer, især kræft i bugspytkirtlen," understreger læge og forsker Bendik Brinchmann ved FHI.