Læger afslører: Disse 6 ting vil de aldrig udsætte deres egne kroppe for

Sundhed

17/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Er der nogle af tingene, du har en tendens til?

Det er velkendt faktum, at spise masser af frugt og grøntsager, motionere og få nok søvn kan fremme sundheden.

Men hvilke hverdagsvaner bør vi undgå?

Fra at undlade pauser på p-piller til at købe en trampolin til deres børn, fortæller sundhedsfagfolk os, hvad deres erfaringer har lært dem at holde sig fra.

Sovepiller

"Jeg ville altid undgå at tage sovepiller," siger Dr. Sarah, der er klinisk direktør til Sun Health.

"De senere år er det blevet mere og mere klart, at sovepiller indebærer en reel risiko for afhængighed inden for meget kort tid.

"Desuden holder de op med at virke ret hurtigt. Og folk, der tager dem, sover ikke bedre end dem, der ikke gør det. Jeg er meget tilbageholdende med at ordinere dem, men mine patienter bliver meget vrede, uanset hvor meget jeg forklarer risiciene.

"De synes at tro, at jeg forsøger at straffe dem, når det faktisk er det modsatte - afhængighed er en så forfærdelig, belastende tilstand."

Pause fra p-piller

I årevis er kvinder blevet fortalt, at de skal tage en pause på syv dage hver måned, mens de tager p-piller.

Men der er "absolut" ingen grund til at gøre det, hvis du ikke ønsker det, siger Dr. Fran fra kvinders sundhedsanmeldelsesplatform, The Lowdown.

"Metoden med 21 dage på og syv dage fri blev opfundet for at gøre prævention mere acceptabel for den katolske kirke," forklarer hun.

Praksissen med at sætte p-pillerne i bero fortsætter stadig i dag, selvom forskning viser, at det er værre for kvinder både med hensyn til bivirkninger og pålidelighed.

"Hvis du tager en 7-dages pause og glemmer at tage pillen på den 8. dag, begynder dine æggestokke at vågne op, og du kan risikere at blive gravid," siger Dr. Fran.

"Jeg ville tage p-piller kontinuerligt uden pauser.

Stol ikke kun på medicin

Thorrun Govind, tv-farmaceut I en verden, hvor det virker som om, vi har medicin til næsten enhver lidelse, kan det nogle gange blive let at stole på medicin for at fikse os.

"Men du bør virkelig aldrig kun stole på medicin," siger Thorrun.

"Som farmaceut ser jeg begrænsningerne ved medicin og hvor vigtige livsstilsændringer kan være," forklarer hun.

"For eksempel kan du ikke kun stole på piller i forhold til vægttab.

"Selvom de måske virker i en kort periode, er det kun ved at lave sunde ændringer i din kost og livsstil, at du kan holde vægten væk på lang sigt."

Hvis du er bekymret for din vægt, kan din læge rådgive dig om at tabe dig sikkert ved at spise en sund, afbalanceret kost og have regelmæssig fysisk aktivitet.

Maratonløb

"Som ortopædisk kirurg vælger jeg ikke at deltage i maratonløb på grund af den betydelige belastning, de kan lægge på led," fortæller Prof. Paul til Sun Health.

At løbe er ikke dårligt for knæene i sig selv; dog er det dårligt for knæene at løbe med dårlig form eller for ofte - hvilket mange mennesker gør.

Uanset om det er ved at øge dit træningsskema for hurtigt eller ikke hvile nok mellem løb, kan det at løbe for mange miles, før dine muskler, knogler, led og brusk er klar til mere, øge din risiko for skader.

"Dog har jeg enorm respekt og beundring for maratonløbere," tilføjer han.

"Det kræver bemærkelsesværdig mental udholdenhed og disciplin at træne til og gennemføre et maraton, kvaliteter der er prisværdige og inspirerende.

"Min holdning er rent professionel og vedrører ledenes sundhed."

Energidrikke

"Som praktiserende læge ville jeg aldrig drikke energidrikke. Jeg ser mange mennesker med bivirkninger som hjertebanken og kvalme fra at drikke energidrikke med høje doser af koffein," siger Dr. Rachel fra Woodlands Medical Centre i Didcot til Sun Health.

Forskere har tidligere advaret om, at det at slubre en energidrik er nok til at forårsage hjerteproblemer - med virkninger, der indtræder efter kun 90 minutter.

Eksperter fandt ud af, at at drikke Red Bull og Monster kunne få dine blodkar til at snævre sig, hvilket øger risikoen for blokeringer og forårsager hjerteanfald og slagtilfælde.

"Denne type drikke indeholder også ofte masser af sukker og tilsætningsstoffer, hvilket gør dem usunde drikkevarer, som folk kan blive afhængige af for at få dagen i gang."

Dyre hudplejeprodukter

Mange hudplejeprodukter bliver præsenteret som 'mirakelkur'.

Men du behøver ikke mange produkter eller spa-behandlinger for at passe på din hud, fortæller Dr. Firaz til Sun Health.

"Hudpleje handler bogstaveligt talt bare om 'pleje' af huden, snarere end nogle magisk helbredende behandling, som det sommetider bliver gjort til. Det tager sig af huden, men de medicinske virkninger er begrænsede, og folk har brug for mere realistiske forventninger.

"Som dermatolog ville jeg ikke spilde mine penge på dyre hudplejeprodukter eller spa-behandlinger.

"I stedet ville jeg holde mig til en god basal fugtighedscreme, solcreme for at beskytte huden og retinol, som kan hjælpe med at reparere huden."