Lægens kostråd: Disse madvarer kan hjælpe dig til et lavere kolesteroltal

Sundhed

24/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kenn C.

Tænker du over den effekt, for eksempel din morgenmad har på det?

Højt kolesterol niveau kan øge risikoen for alvorlige helbredsproblemer, fra hjerteanfald til slagtilfælde, men kan heldigvis bekæmpes med kostændringer.

Dr. Zain Hasan, en certificeret traumeanæstesiolog, har delt sin "fantastiske" morgenmad, der kan hjælpe med at rense kroppen for det skadelige fedtstof.

Havregryn hver morgen

For at starte dagen med en madvare, der sænker kolesterol, anbefaler Dr. Hasan at spise havregryn.

"Jeg spiser det hver eneste dag," indrømmer han. "Jeg foretrækker at blande det i mine proteinshakes, men du kan spise det, som du vil."

Han forklarer: "Havregryn indeholder en fantastisk opløselig fiber. Det hjælper med at binde galdesyre, hvilket sænker kroppens kolesterol på en naturlig måde.

"Lægen tilføjer, at man bør vælge havregryn, der er fri for glyphosat, som er et udbredt Herbicid.

Nødder og bær som snack

En anden fødevare, der kan hjælpe med at sænke højt kolesterol og som kan være en sprød tilføjelse til din havregryn, er nødder.

"Hav altid en slags nødder ved hånden. En blanding ville være bedst, men mandler, cashewnødder, alle af dem har gode næringsstoffer, fibre og de har også et meget godt proteinindhold," anbefaler Dr. Hasan.

Sidste fødevare på doktorens liste over kolesterol-sænkende fødevarer er bær. Det bedste er, at det ikke betyder noget, hvilke bær du vælger, så valget er helt op til dig.

"Bær er antioxidanter. De nedsætter mængden af frie radikaler i kroppen. Frie radikaler er hvad der kan føre til blodpropper, som forårsager hjerteanfald fra fritflydende kolesterol i arterierne," forklarer han.

Desuden er bær også fyldt med fibre, som kan hjælpe med at skylle noget af det "dårlige" kolesterol ud. Ved at integrere havregryn, nødder og bær i din daglige kost, kan du tage et skridt mod et sundere hjerte og lavere kolesterol.

Lyt altid til din læges råd i forhold til behandling af forhøjet kolesterol. Tal også gerne med din læge om andre ændringer, du kan lave i din kost.

Kilde: Express