Lad ikke gigten stoppe dig: 5 gode råd til en god ferie til trods for smerterne

Sundhed

20/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Lad ikke din gigtsygdom stå i vejen for en god ferie!

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er sommer, det er sol, og det er godt nok ikke søndag, men det er i hvert fald ferietid!

For mange danskere står de kommende dage og uger på lange rejser til sydens sol og andre eksotiske steder, men hvad der er tænkt som en dejlig og afslappende oplevelse, kan hurtigt blive skæmmet af smerter.

Omkring 700.000 danskere lider nemlig af gigt, som kan give store udfordringer med både smerter og førlighed, når man er på tur, men heldigvis er rådgiverne fra Gigtforeningen behjælpelige med gode råd, så ferien kan blive lige præcis så dejlig, som man drømmer om!

1. Husk engelsk lægeerklæring og pillepas

Det er en god idé at få lavet en lægeerklæring på engelsk, der fortæller, at du har gigt, og om de eventuelle følger af din sygdom.

Den kan være brugbar som dokumentation for, at du har lov til at medbringe medicin og ved sikkerhedskontrol, hvor kunstige led kan udløse metaldetektoren.

I forhold til medicin kræver nogle præparater et såkaldt pillepas. Du kan spørge din læge eller på apoteket, hvis du er i tvivl.

2. Hav en god forsikring

Får du brug for behandling på et offentligt eller privat sygehus, kan en privat rejseforsikring hjælpe dig med at dække regningen, og forsikringen kan dække hjemtransport ved sygdom og død.

Hvad angår forsikringer er det vigtigt, at du henvender dig til dit forsikringsselskab – eller til SOS International – og spørger om en medicinsk forhåndsvurdering, når du har en kronisk sygdom.

Forhåndsvurderingen kan svare på, om det, du fejler, inden du rejser, er dækket af forsikringen, hvis du får behov for behandling på din rejse.

3. Tøv ikke med at spørge om benplads eller assistance

Du kan med fordel fortælle dit rejseselskab, om du gerne vil have ekstra benplads i flyet eller har brug for hjælp i lufthavnen, hvis der for eksempel er langt fra check-in til gaten.

Du har desuden ret til assistance, når du er i lufthavnen og rejser i et EU- eller EØS-land.

Husk i øvrigt ved længere flyrejser at bevæge alle led med jævne mellemrum for at mindske risikoen for blodpropper. Mange flyselskaber har øvelsesprogrammer, som du kan spørge efter.

4. Husk det blå sygesikringskort

Når du rejser i et EU- eller EØS-land, skal du huske det blå EU-sygesikringskort.

Får du brug for sygebehandling, giver kortet dig mulighed for at få dækket udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling på samme vilkår, som borgere i det land, hvor du opholder dig.

Det betyder, at hvis landets egne borgere skal betale for eksempelvis et lægebesøg, gælder det også for dig.

5. Kontakt dit hotel på forhånd

En del hoteller skriver om tilgængelighed på deres hjemmeside, men det kan alligevel være en god idé at kontakte hotellet og høre nærmere.

Har du gigt i hænderne, vil du måske også vide, om dørene er tunge, og om det er nemt at bruge vandhanerne.