Kvinde på 64 følte sig meget træt: Diagnosen havde ingen set komme

Sundhed

10/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Vi kender formentlig alle sammen lidt ekstra træthed i perioder. Det kan være svært at komme op om morgenen, når det er mørkt udenfor, eller når dagen ikke byder på noget særligt spændende. For kvinden her endte det i en livsomvæltende diagnose.

Træthed kan være symptom på mange ting. Flere oplever det, når de er ramt af almindelig sygdom som forkølelse, eller hvis de gennem en længere periode har haft lidt for meget at se til. Det sidstnævnte var det, som en 64-årig kvinde regnede med var skyld i hendes træthed.

En forkert diagnose

Efter flere ugers træthed, som hun havde ignoreret med tanke på, at det skyldtes, hvor meget hun havde at se til. Det var den 64 årige Geraldine Howie fra Skotland, som til sidst tog sin træthed alvorligt og opsøgte lægehjælp.

Her blev det med det samme mistænkt som anæmi, der er betegnelsen for lav blodprocent. Med ved yderligere undersøgelser blev det opdaget, at det var en helt anden sygdom, der var tale om.

Tarmkræft

For efter at være blevet udredt yderligere viste det sig, at kvinden havde tarmkræft. En kræftform, der normalt viser sig ved symptomer som blod i afføring. Men hos Howie var det kun træthed, som er et mere generelt symptom på kræft. Om sin diagnose udtalte hun; "Du tror bare ikke, at disse ting vil ske for dig. Jeg troede bare, jeg var lidt nedslidt."

Men i storbritannien er det den fjerde hyppigste kræftform og flere end 400.000 diagnosticeres årligt med denne type sygdom. Der er desværre også høj dødelighed ved denne kræftform, og en af de væsentligste parametre for hurtigt at komme sig over sygdommen er, at det bliver opdaget og behandlet hurtigt.

Opdaget i tide

For Howie var denne del afgørende med at opdage sygdommen tidligt. Hun blev kort efter diagnosen opereret, hvor det syge væv blev fjernet, og havde efterfølgende et ganske fint forløb i forhold til at komme sig.

Derfor opfordrer hun alle, der har den mindste mistanke om, at de kan fejle noget om at få det undersøgt, og til det tilføjer hun, at en kræftdiagnose ikke altid er en dødsdom, og at behandlingsmetoderne og udredningsarbejdet er virkelig effektivt.