Kræftvaccine udviklet i kølvandet på COVID-19
Coronatiden står for de fleste tilbage som en mørk tid, hvor vaccinerne blev udviklet til at stå i mod coronaen. Og faktisk er det netop denne vaccineforskning, der har sat tryk på skabelsen af en kræftvaccine.
Det fortæller Professor Ozlem Tureci, den ene af stiferne af BioNtech, i et interview med BBC. Og den anden stifter uddyber: "Kræftvaccinen, som ville bygge på gennembrud opnået af forskerne under udviklingen af COVID-19-vaccinen, kan være bredt tilgængelig inden for blot otte år," siger professor Ugur Sahin.
Specialstyrker i kroppen tager kampen op mod kræftcellerne.
I interviewet fortæller de, hvordan vaccinen skal gøre brug af mRNA-teknologi, der skal træne kroppens eget immunforsvar til at screene kroppen for kræftceller og angribe kræftcellerne i kroppen.
Tureci forklarer, hvordan de såkaldt T-celler skal tage kampen op kræftcellerne. De findes nemlig allerede i kræftvæv og har derved evnen til at genkende kræftcellerne, men er blevet deaktiveret af kræften. Nu ser det dog ud til, at forskerne er ved at finde ud af, hvordan de kan genaktiveres og blive rettet mod de syge celler.
Kræftforskning tur-retur
De to stiftere startede i kræftafdelingerne, hvor de blev frustrede over den manglende behandling til kræftpatienterne. Derfor gik de ind i kræftforskningen. Den forskning kom alle folk til gode under COVID-19 og giver nu mangfoldigt tilbage, nu hvor de er ved at udvikle en vaccine mod kræft.
Der er stadig noget vej igen, men han fortæller dog også, at for hver ny patient, de behandler, kommer de et skrift videre mod en vaccine mod kræft.