Kollagen og 5 andre kosttilskud, der er gode for leddene

Sundhed

12/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det vurderes, at flere hundrede tusinde danskere lider af gigt, som kan forårsage stive og smertende led.

At stå op om morgenen kan nogle gange være en smerte - bogstaveligt talt. Hvis du finder dig selv være nødt at krybe, når du står ud af sengen, fordi dine led er stive og ømme, er du ikke alene.

Alen i Danmark vurderes det, at omkring 700.000 lider af gigt, som kan give både smerter og stive led.

At passe på dine knogler og led kan gøres med en sund livsstil - som at spise en velafbalanceret kost og regelmæssigt deltage i motion med lav effekt - og også med kosttilskud, der hjælper med at holde leddene sunde. Nedenfor vil vi komme ind på en håndfuld vitaminer og kosttilskud til ledsundhed, der kan hjælpe med at passe på dine knogler og led, så morgenen er lidt mindre barsk.

Kollagen

Kollagen er et protein, din krop laver - og som du bliver ældre, får du mindre og mindre af det. Det er det, der holder din hud stram og fast, og det, der holder dine led i gang.

Men efterhånden som du bliver ældre, er der mindre kollagen i dine led, hvilket er grunden til, at et tilskud kan hjælpe.

Selvom der ikke er meget forskning i, om kollagen faktisk kan hjælpe dine led, er de fleste læger enige om, at det heller ikke vil gøre ondt - hvis det får dig til atfå det bedre, mens det er kombineret med øvelser med lav effekt som svømning, så kan du give det et skud.

Dette kosttilskud er generelt sikkert at tage, da eventuelle bivirkningerne er milde såsom ubehag i maven eller diarré.

Omega-3

Omega-3 er fedtsyrer, der kan lindre betændelse og ledsmerter. Forskning har vist, at disse kosttilskud kan reducere stivhed hos mennesker med gigt og også bekæmpe ledsmerter.

Der er udført undersøgelser af, hvordan omega-3 virker med gigt, og det er blevet bevist, at denne fedtsyre kan "forebygge eksperimentel gigt og kan nedsætte sygdomsaktiviteten ved leddegigt."

Omega-3 er stort set sikre at tage, men kan forårsage bivirkninger som halsbrand, kvalme eller diarré. Hvis du i øjeblikket tager et blodfortyndende middel, skal du tale med din læge, før du tager en omega-3, da der er en lille risiko for blødning, når du kombinerer de to.

Glukosamin

Du har allerede naturligt forekommende glukosamin i din krop. Det er i din brusk og hjælper dine led med at fungere.

Et glukosamintilskud menes at hjælpe med gigt, idet det kan mindske noget af smerten forårsaget af slidgigt eller leddegigt. Fordi det er et stof, der naturligt findes i kroppen, anses et kosttilskud generelt for at være sikkert.

Det har potentiale til at forårsage bivirkninger som kvalme og halsbrand, og fordi det ofte er lavet af skaldyr, bør det undgås, hvis du har en allergi.

Der er også en risiko for interaktion med blodfortyndende midler, der kan forårsage blødningsproblemer.

D-vitamin

D-vitamin er kendt for at understøtte knoglesundhed, hvilket er grunden til, at nogle mener, at et D-vitamintilskud kan være nyttigt til at hjælpe med sundhed i leddene. Der er noget forskning, der tyder på at tage et D-vitamintilskud kan hjælpe med gigtsmerter og betændelse, men resultaterne giver ikke nødvendigvis et endegyldigt svar. Det sgt, så er der mange andre positive virkninger af et tilskud med D-vitamin, og generelt vurderes danskerne at have for lave niveauer af det.

D-vitamin er en fantastisk ressource for kroppen, der hjælper dig med at bevare kalcium, som også hjælper dine tænder!

Vær dog forsigtig, når du tilføjer et D-vitamintilskud til din rutine, da høje niveauer af dette vitamin kan interagere med flere lægemidler. Tal derfor med din læge eller din apoteker om, hvorvidt D-vitamin kunne være en idé at prøve, før du giver dig i kast med det.

Kondroitin

Du vil ofte se kondroitin nævnt sammen med glukosamin, da de ligner hinanden. Kondroitin findes også i brusken i din krop, hvilket er grunden til, at det antages at være gavnligt til at øge ledsundheden.

Forskning i kondroitin har stort set haft inkonklusive resultater, men det er stadig accepteret som et supplement, der kan være gavnligt til at hjælpe leddets sundhed.

Det ses generelt som et sikkert supplement, selvom det ligesom mange andre kan interagere med blodfortyndende midler som Warfarin og sætte dig i fare for blødning.

E-vitamin

Folk søger ofte mod E-vitamin for at støtte deres immunforsvar, da dette vitamin er en antioxidant. Der er dog noget forskning i, hvordan E-vitamin kan bremse udviklingen af ​​slidgigt og fremme væksten af ​​nye bruskceller. Men meget af denne forskning kræver yderligere undersøgelse.

Når det så er sagt, er E-vitamin et godt supplement, da det også fremmer et godt syn og hjernesundhed.

Men bemærk, at det kan interagere med blodfortyndende midler.

Mulige ricisi ved at tage kosttilskud

Som nævnt anses de fleste kosttilskud generelt for at være sikre for folk at tage, da det er vitaminer, som din krop har brug for. Du bør dog altid undersøge kosttilskud, før du begynder at tage dem, især hvis du er på medicin. Selvom disse er vitaminer, kan mange af dem interagere med receptpligtig medicin, og det vil du gerne vide på forhånd.

Det er altid en god idé at tjekke med din læge, da de kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilke kosttilskud der kan fungere bedst for dig. Hvis du er gravid eller ammer, vil du også gerne gennemgå eventuelle kosttilskud med din læge, før du begynder at tage dem.

Kilde: Cnet