Kender du 30-30-30-reglen? Den menes at kunne gøre dig langt sundere

Sundhed

21/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Kunne du finde på at afprøve den?

Fitness-trends kan hurtigt gå hen og blive døgnfluer i vores evigt omskiftelige verden, men en ny regel – den såkaldte '30-30-30'-regel – har potentialet til at ændre vores tilgang til både sundhed og træning.

Reglen, som nu er blevet et omdiskuteret emne blandt sundhedseksperter, kom frem, da Gary Brecka, en kendt sundhedspersonlighed, valgte at dele den online.

Det skriver The Mirror.

Ifølge eksperten omhandler '30-30-30'-reglen, at man skal indtage 30 gram protein senest 30 minutter efter, at man er stået op, og at man derefter skal træne i 30 minutter med lav intensitet.

Derfor virker den

Diskussionen om reglens effektivitet bygger på en voksende mængde forskning.

Edwina Clark, der er diætist og wellness-ekspert, bakker op omkring tanken om en proteinrig start på dagen.

Hun påpeger, at kombinationen af protein og motion "hjælper med at forbedre fedtmassen, blodsukkerkontrol, inflammation, fysisk ydeevne og hjertesundhed"; især for dem, der er overvægtige.

Protein "kræver mere energi at omsætte end fedt og kulhydrater," siger hun, hvilket forklarer, hvorfor protein kan føre til en længerevarende mæthedsfornemmelse og dermed potentielt et reduceret kalorieindtagelse gennem dagen.

Protein er ikke bare protein

Men ikke al protein er lige gavnligt.

Clark fremhæver vigtigheden af at vælge kvalitetsproteiner om morgenen, såsom græsk yoghurt, æg og nøddesmør, da det kan "holde dig mæt og give energi til din hjerne og krop til den kommende dag."

Dette er særligt effektivt, når det kombineres med kulhydrater med højt fiberindhold.

Selvom det kan virke som endnu en nyopfunden fitness-trend, så står det altså klart, at '30-30-30'-reglen har sine klare fordele.