Kan skyldes, vi bliver ældre: Så mange danskere er på hospitalet hvert år ifølge ny undersøgelse

Sundhed

05/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

I 2002 var tallet 38 procent.

Hvornår var du sidst på hospitalet til enten en undersøgelse, en behandling eller en kontrol?

Der er god chance for, at det har været inden for det seneste år.

En ny undersøgelse lavet af magasinet Momentum, som udgives af Kommunernes Landsforening, viser nemlig, at knap hver anden dansker er på hospitalet i løbet af et år.

Ifølge undersøgelsen var det således 47 procent af danskerne, der var en tur omkring hospitalet i 2022. I 2002 var tallet 38 procent.

Samtidig viser tallene også, at antallet af hospitalsophold er steget drastisk. I 2022 landede tallet på 11,9 millioner, og i 2002 var tallet 7,3 millioner.

Ryk flere ting ud fra hospitalerne

Udviklingen skyldes blandt andet nye diagnostiske muligheder, men ifølge Søren Thorgaard Skou, professor i træning og sundhed ved Syddansk Universitet, er tallene for høje.

Selvom tallene måske kan forklares med, at der er kommet flere ældre, vi lever længere, og at vi på den måde oftere oplever symptomer på for eksempel slidgigt, kan en bedre organisation af sundhedsvæsnet muligvis gøre en forskel i forhold til at få vendt udviklingen.

"Langt de fleste tilfælde burde håndteres i den primære sektor hos egen læge, fysioterapeuter og kiropraktorer, men vi ser rigtig mange, som bliver henvist til billeddiagnostik og undersøgelse på et hospital. Nogle af dem er kandidater til behandling på hospitalet, men der er også rigtig mange, der bliver sendt hjem igen, fordi de ikke har brug for en operation endnu. Og det er jo spild af tid og ressourcer," siger Søren Thorgaard Skou til Momentum.