Kan revolutionere tandhygiejne: Forskere finder naturlig ingrediens, der fjerner 90 % plak og huller

Sundhed

11/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er store muligheder i at føje molekylet til for eksempel tandpasta.

En betydelig del af den globale befolkning oplever vedvarende problemer med tandplak og huller eller vil møde dem på et tidspunkt.

Mens tandpasta, mundskyl og rutinemæssige tandlægebesøg hjælper med at forebygge, er der altid plads til forbedringer.

Forskere fra Ben-Gurion University of the Negev har i samarbejde med hold fra Sichuan University og National University of Singapore identificeret, at 3,3′-Diindolylmethane (DIM) – et naturligt forekommende molekyle også kaldet bisindol – kan reducere biofilm ansvarlig for plak og hulrum med bemærkelsesværdige 90 procent.

Molekylet viser sig også at have anti-kræftfremkaldende egenskaber.

Deres resultater blev for nylig offentliggjort i tidsskriftet Antibiotics, skriver SciTechDaily.

Bunker af bakterier i munden

Din mund er et fantastisk reservoir for bakterier såsom S. mutans, som menes at være en af ​​de primære aktører i tandhuler. S. mutans vokser i den fugtige og sukkerholdige atmosfære i din mund efter mad i en biofilm, der dækker dine tænder. Biofilm genererer plak, angriber emalje og forårsager hulrum.

Forskerne fandt ud af, at bisindolen (DIM) forstyrrede den biofilm med 90 procent, og derfor fik bakterien ikke en chance for at vokse.

"Molekylet, som viste sig at have lav toksicitet, kunne tilsættes tandpastaer og mundskyllevand for i høj grad at forbedre tandhygiejnen," siger hovedforfatter prof. Ariel Kushmaro fra Avram og Stella Goldstein-Goren Department of Biotechnology Engineering. Han er også medlem af Ilse Katz Institute for Nanoscale Science and Technology og Goldman Sonnenfeldt School of Sustainability and Climate Change.