Kan øge risikoen for kræft: Læge advarer mod dette vitamintilskud

Sundhed

09/05/2024

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Skrevet af Kathrine Frich

Vitaminerne øger risikoen for kræft med op til 30 %.

En populær type vitamintilskud kan øge risikoen for kræft med så meget som 30% og bør mærkes i overensstemmelse hermed, har en velgørenhedsorganisation advaret.

Det skriver Daily Record.

Eksperter fra Killing Cancer siger at multivitaminer, som millioner af mennesker tager hver dag, bør vise advarsler på grund af de farer, som nogle af dem kan udgøre.

Bombarderer kroppen

Ledet af NHS-onkolog Dr. Mohammad Muneeb Khan siger velgørenhedsorganisationen, at kosttilskud 'bombarderer kroppen med enorme doser af helt unødvendige næringsstoffer' - som kan sætte kræftceller i stand til at vokse og formere sig.

Naturlige vitaminer, der findes i fødevarer, udgør i mellemtiden ingen fare, fordi de optages langsomt, og kroppen tager kun det, den har brug for, før resten skylles ud.

På den anden side 'oversvømmer' syntetiske piller blodbanen med op til det dobbelte af den anbefalede daglige dosis af næringsstoffer, og bliver en 'superfood' til kræftsygdomme - hævder lægen.

Kræftceller på speed

Multivitamintilskud kan også øge risikoen for at udvikle andre kræftformer såsom prostatacancer, tarmkræft og brystkræft, tilføjede velgørenheden.

"Disse små organiske forbindelser er så talrige, at vores organer kæmper for at bruge dem, og de efterlades i realiteten til at flyde rundt i kroppen. Problemet er, at disse overskydende multivitaminer er let tilgængelige til at fodre de hundredvis af kræftceller, der bliver lavet i vores krop hver dag," siger Dr. Mohammad Muneeb Khan og fortsætter:

"Normalt har vores krop evnen til at ødelægge disse kræftceller effektivt, men dette bliver en udfordring, når de er godt fodret og i stand til at stige i antal hurtigt. Forestil dig hundredvis af glubende små Pac-mans, der løber rundt og sluger alt og derefter formere sig i antal eksponentielt over tid, indtil de er i stand til fuldstændigt at overskride vores krops anti-cancer-forsvar, såsom immunsystemet."

Banebrydende studie

I modsætning til deres syntetiske modstykker er naturlige vitaminer "låst inde" i maden, hvor kun en brøkdel bliver nedbrudt og absorberet, før ufordøjet mad udskilles - typisk inden for 24 timer.

Men ved at være koncentreret absorberes kosttilskud hurtigt og let, hvilket efterlader et overskud af vitaminer, der cirkulerer i blodet og bare venter på at blive "tørret op" af kræftceller, før de kan behandles eller udskilles.

Et banebrydende studie af kræftrisikoen ved multivitamintilskud begynder næste år og involverer KCK i samarbejde med et amerikansk universitet.

"Men vi er nødt til at handle nu ved at øge bevidstheden om de potentielle farer, og der er ingen bedre måde at gøre dette på end at tvinge producenterne til at placere en fremtrædende, videnskabsstøttet advarsel på hver pakke," siger Dr. Khan.