Kan øge risikoen for demens: 8 umiddelbart uskyldige vaner, du skal passe på

Sundhed

21/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er måske nogle glæder, vi skal genoverveje ...

Hvis du elsker en god kop kaffe, at tage til koncerter eller for den sags skyld at ligge i sofaen med telefonen kan du faktisk risikere at øge risikoen for at få demens senere i livet.

Det virker måske besynderligt, men i takt med at forskningen finder ud af mere om den frygtede hjernesygdom, bliver det tydeligere, at mange af de ting, vi gør for vores fornøjelses skyld, kan risikere at have en negativ virkning.

Så hvis du ikke har lyst til at finde ud af, hvilke af dine fornøjelser, du måske skal genoverveje, bør du stoppe med at læse nu. Ellers går vi i gang med listen!

1. At drikke alkohol

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at det at få sig en drink ikke er den bedste vane for din hjernes helbred.

Alligevel kommer det bag på de fleste, at det kan øge risikoen for at udvikle demens.

En undersøgelse fra 2022 konkluderede, at det at drikke bare to glas vin om dagen kan ælde din hjerne med hvad der svarer til ti år. Et enkelt glas om dagen kan ælde hjernen to år.

Dr, Esther Walton fra University of Bath forklarer, at alkohol uden tvivl er en af de mest almindelige ældende faktorer for vores hjerner, men at der faktisk er noget, vi ikke ved.

For mennesker, der drikker, har en tendens til at have "ældre" hjerner, men videnskaben ved endnu ikke, om det skyldes, at vi drikker - eller om det er sådan, at mennesker med "ældre" hjerner har en tendens til at drikke.

2. At sove for lidt

For nyligt offentliggjort Sundhedsstyrelsen et sæt historiske retningslinjer for, hvor meget søvn vi danskere bør få alt efter vores alder - og med god grund.

For lidt søvn er nemlig et stigende problem, og det har også længerevarende konsekvenser for vores helbred udover irritabilitet, glemsomhed og lav energi.

En undersøgelse offentliggjort i Nature Communications konkluderede nemlig, at mennesker, der sover seks timer eller mindre om natten har 30 procents øget risiko for at udvikle demenssygdommen Alzheimers.

3. At være for meget alene

Et amerikansk studie har undersøgt hjernerne hos fysisk raske voksne, der betegnede sig selv som ensomme.

Her fandt forkserne ud af, at forsøgspersonernes hjerner havde øgede nvieauer af cortikal amyloid, hvilket er en markør, der bruges til at diagnosticere demens.

4. At lytte til høj musik

Høj lyd er ikke kun farligt for vores hørelse, men også for vores hjerner.

Uanset om det er at gå til koncerter uden ørepropper, at lytte til for høj musik i høretelefoner eller noget helt tredje, så øger det risikoen for at få nedsat hørelse - og netop nedsat hørelse kan øge risikoen for at udvikle demens.

5. At drikke kaffe

Kaffe er en af de drikke, der er størst debat om i videnskabelige kredse.

Nogle studier viser, det kan forlænge livet, andre at det kan hjælpe med vægttab - og så er der de studier, der viser, at kaffedrikning er associeret med en ældre hjerne.

En undersøgelse offentliggjort i Nutritional Neuroscience nåede frem til, at mennesker, der drikker meget kaffe (mere end seks kopper om dagen) har 53 procents øget risiko for at blive diagnosticeret med demens.

6. Ikke at være fysisk aktiv

Vi ved, at vi bør være fysisks aktive for at have en sund krop og et velfungerende kredsløb i kroppen, men der er også en øget risiko for at udvikle demens, hvis man er lidt af en sofakartoffel.

Ifølge den britiske organisation Alzheimer's Society kan det faktisk mindske risikoen for at udvikle demens med 28 procent, hvis man sørger for at få de anbefalede antal daglige skridt, at tage en morgensvømmetur eller at tage en tur i træningscenteret.

7. At dyrke kontaktsport

En dansk undersøgelse har fundet ud af, at man har øget risiko for at udvikle demens 10 år efter en hovedskade, hvis man fik skaden, da man var over 50 år.

Samtidig viste det sig også, at risikoen blev yderligere øget, hvis man har oplevet flere hovedskader.

Et studie fra Skotland har desuden fundet ud af, at professionelle fodboldsspillere har 350 procents større risiko for at dø af langsomt udviklede hjernesygdomme end den generelle befolkning. Den samme gruppe havde desuden fem gange så stor risiko for at dø af Alzheimers.

8. At sidde klistret til skærmen

Forskning fra sidste år fandt ud af, at den gennemsnitlige person stirrer på en skærm af en eller anden art syv timer om dagen i gennemsnit.

Dette har en stor indvirkning på vores hjerner, da vi risikerer at udvikle det, der kaldes "digital demens". Det er ikke en officielt anerkendt diagnose, men det bruges til at beskrive problemer med korttidshukommelse, glemsomhed, problemer med at multitaske og meget andet.

Et andet studie fra 2023 nåede frem til, at det at bruge en skærm mere end fire timer om dagen øger risikoen for at udvikle demens.

Kilde: Mirror