Kan nemt klemmes ind: Så lidt daglig motion kan mindske risikoen for død

Sundhed

27/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det blev pludselig noget mere overskueligt at få lidt motion ind i hverdagen!

Mellem at pendle til arbejde og tilbringe din fritid foran fjernsynet eller med en bog i skødet, tilbringer du sandsynligvis en betydelig del af din dag i en stillesiddende position.

Hvis du har et kontorjob, er du sandsynligvis også tilbøjelig til at sidde i længere perioder.

Bekymrende nok har tidligere forskning forbundet lange perioder med at sidde med forskellige sundhedsproblemer, der spænder fra demens til tidlig død.

Heldigvis tilbyder ny forskning, offentliggjort i British Journal of Sports Medicine (fagblad for sportsmedicin red.) noget håb til de, der bruger meget tid på at sidde stille.

20 minutter er nok

Studiet antyder, at midaldrende mennesker, der sidder i lange perioder, stadig kan reducere deres risiko for tidlig død ved blot at dyrke 20 minutters motion om dagen.

Forskningsholdet fandt, at daglig fysisk aktivitet for personer over 50 forlænger livet, uanset hvor meget tid de tilbringer siddende.

Endnu bedre er det, at resultaterne ikke er begrænset til 20 minutter. Jo mere motion du laver på en dag, desto lavere vil din risiko for at dø være.

Tidligere undersøgelser har vist, at voksne har en tendens til at tilbringe omkring ni til ti timer siddende hver dag, hvilket er dårligt nyt for deres helbred.

38 procent højere risiko

Nu har forskerne set på data fra deltagere i fire grupper, der blev udstyret med aktivitetsmålere for at finde ud af, om fysisk aktivitet kunne ændre den risiko, der er forbundet med langvarig siddeadfærd.

Ved at analysere mere end 11.000 personer, der var mindst 50 år gamle, omfattede forskningen individuelle deltagerdata, der blev indsamlet mellem 2003 og 2019 fra to norske studier, ét svensk studie og ét amerikansk studie.

Studiedeltagerne havde mindst fire dages registreringer fra aktivitetsmålere med mindst 10 timers daglig aktivitet, og de var blevet overvåget i mindst to år.

Forskningsholdet indsamlede også data om andre potentielt påvirkende faktorer, der spænder fra rygehistorik til underliggende sundhedsproblemer.

Samlet set tilbragte 5.943 personer færre end 10,5 timer siddende hver dag, mens 6.042 tilbragte 10,5 timer eller mere i en stillesiddende position.

Resultaterne viste, at være stillesiddende i mere end 12 timer om dagen var forbundet med en 38 procent højere risiko for at dø, men fysisk aktivitet kunne ændre dette.

Jo hårdere, jo bedre

Studiets forfatter lægen Edvard Sagelv fortæller: "Mere end 22 daglige minutter af moderat til kraftig fysisk aktivitet er forbundet med en lavere risiko for død.

"Selvom en større mængde moderat til kraftig fysisk aktivitet var forbundet med en lavere risiko for død, uanset mængden af stillesiddende tid, blev forholdet mellem stillesiddende tid og død i høj grad påvirket af mængden af moderat til kraftig fysisk aktivitet.

"For eksempel var yderligere 10 minutters daglig motion forbundet med en 15 procent lavere risiko for død hos dem, der tilbragte færre end 10,5 timer siddende, og en 35 procent lavere risiko hos dem, der tilbragte mere end 10,5 timer siddende hver dag."

Kilde: Express