Kan give bumser og uren hud: Du bruger dit pudebetræk forkert

Sundhed

17/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vidste du det?

Alle ved, at det er vigtigt at rense sengetøjet regelmæssigt. Ikke alene føles det dejligt at glide ned over friske lagner, men det er også nøglen til at forhindre opbygning af bakterier.

Men ved du, hvor ofte du skal vaske dit pudebetræk? Mens debatter raser om, hvornår du præcist skal vaske dine lagner - en gang om ugen er et almindeligt svar - er du måske nødt til at vaske dine pudebetræk oftere, end du forventer.

Og det giver faktisk mening.

Tænk over, hvor du helst vil lægge dit hoved. Vil du hellere falde i søvn på en frisk pude, eller vælge en sag med flere dages savl, sved og bakterier?

Et snavset pudebetræk kan også være årsag til udbrud og andre hudproblemer.

Kan tilstoppe og skabe betændelse

Sam Cinkir, administrerende direktør for den førende hud- og hårklinik Este Medical Group, forklarede:

"Hvor groft det end lyder, så er vores pudebetræk meget mere snavsede, end vi måske tror og er ofte fulde af død hud, olier, sved, talg og endda bittesmå bugs som f.eks. som støvmider. Dette kan igen tilstoppe og betænde hårsækkene i vores ansigt, som derefter buler udad, mens kroppen forsøger at helbrede sig selv," forklarer han.

"For at undgå denne krydskontaminering bør vi alle skifte vores pudebetræk mindst en gang om ugen, selvom folk med fedtet hud muligvis skal gøre det hver fjerde dag. Selvfølgelig, hvis du kæmper med bumser og uren hud, kan der være andre faktorer, der spiller ind, men det er værd at tænke på det alt for almindelige problem."

Eller som eksperten udtrykte det: "Uren hud kan skyldes en række faktorer, men der er ingen tvivl om, at vores miljø kan spille en stor rolle i at forårsage udbrud."

Ekspertens svar om lagner

Hvad angår dine lagner, er der masser af modstridende meninger derude. Men sengetøjseksperterne hos Bed Kingdom har delt deres bedste anbefaling - plus årsagen bag deres professionelle mening.

"En gang om ugen er en sund balance mellem at vaske lagner regelmæssigt nok til at undgå opbygning af bakterier, bakterier og snavs uden at være så ofte, at det bliver svært at passe ind i din rutine," lyder det.

"Vi mister en masse væske og kropsolier hver nat gennem sved og åndedræt. Vi udskiller døde hudceller, og snavs smitter af vores kroppe, mens vi kaster og drejer. Disse kan bygge sig op i løbet af en uge, hvilket gør din sengs lagner snavsede og ildelugtende. Dette kan tiltrække bakterier og svampe, som kan forårsage forskellige hud- og sundhedstilstande."

Kilde: Mirror