Hyldes som en "sund" morgendrik - derfor er det det stik modsatte

Sundhed

11/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er millioner af mennesker verden over, der starter dagen med det i den tro, at det er sundt.

Det er morgenritualet for millioner af mennesker verden over, her iblandt superstjerner som Beyoncé og Jennifer Aniston: Start dagen med et glas varmt vand og citron.

De gør det i den tro, at det er 'godt' for leveren og booster fordøjelsessystemet. Mange fortsætter også med at nippe til vand smagt til med citron og andre frugtskiver i løbet af dagen.

Alligevel er der ikke kun lidt - om nogen - medicinsk bevis for at understøtte disse ideer, men at drikke varmt vand og citron og citron-infunderet vand kan faktisk underminere din indsats for at være sund.

"Varmt vand og citron sælges gentagne gange forkert som en kur mod flere helbredstilstande," siger tandlæge Hannah Woolnough, en talsmand for British Dental Association til Daily Mail. "Men det, der er så alarmerende, er den skade, denne vane kan gøre på dine tænder - som i mange tilfælde er permanent og ikke kan vendes."

Nej, det "renser" ikke leveren

Tandlæge Nilesh Parmar, der driver Parmar Dental i Essex, er enig: "Jeg kender så mange patienter, der drikker vand og citron, og jeg ville virkelig ønske, at de ikke ville. De gør det i den fejlagtige tro, at de vælger en sund løsning, fordi det er det, de hører."

Og ligesom de andre tandlæger, Good Health talte med, formoder Nilesh Parmar, at det er denne mode for varmt vand og citron (eller at nippe til frugtbaserede drikkevarer), snarere end sodavand, der driver stigningen i tandforfald, de nu ser.

Alligevel kan det ikke kun være skadeligt for tænderne: Der er heller intet, der understøtter ideen om, at det at drikke varmt vand og citron vil 'rense' eller 'detoxe' leveren som hævdet, siger professor David Lloyd, en leverkirurg hos Leicester Royal Infirmary.

'For at 'detoxe' leveren - som sætningen fejlagtigt siger - eller rettere helbrede skader på leveren, skal du holde op med at gøre de ting, der får den til at arbejde så hårdt og forårsage problemer i første omgang, såsom at drikke alkohol eller tage stoffer (medmindre det er nødvendigt for at behandle helbredsproblemer).

Beviserne er lige så ringe til at understøtte brugen af ​​varmt vand og citron som en fordøjelseshjælp, siger Dr. Steven Mann, en konsulterende gastroenterolog ved Royal Free London NHS Foundation Trust.

Han afviser på det kraftigste ideen fra nogle 'naturlige sundhedseksperter' om, at varmt vand og citron vil stimulere mavesaft og hjælpe med at skubbe tingene frem (ved at stimulere de bølgelignende muskelsammentrækninger, kendt som peristaltikken).

"Der er ingen beviser for ekstra mavesekret eller forbedret peristaltik," siger han og tilføjer, at citroner ikke har nogen særlige fordele i forhold til andre plantebaserede fødevarer.

"Det eneste, vand og citron er godt for, er at erstatte væsker, der er nødvendige for at holde kroppen hydreret - men det er ned til vandet, ikke citronen," siger han.

"Ydermere vil folk, der er modtagelige for refluks - hvor syre og andet maveindhold bringes tilbage i halsen - opdage, at citronvand forværrer problemet, fordi det er surt."

Nedbryder dine tænder

Når det kommer til tænder, er varmt vand tilsat citron alt andet end sundt — ikke mindst fordi den stærkt sure citronsaft med tiden kan opløse den hårde beskyttende emaljeoverflade.

"Den slidte emalje kan derefter åbne døren for bakterier, som kan forårsage huller eller infektion," tilføjer Hannah Woolnough. "Det gør også tænderne misfarvede, da emalje, som er hvid, slides væk for at blotlægge dentinlaget nedenunder, som er gult."

Beskadigelse af emaljen kan også forårsage smerte og følsomhed, da det blotter nerveender nedenfor.

Når emaljen er slidt væk, er den eneste mulighed at behandle skaden med en form for belægning såsom fyld, finer og kroner.

Hvis forfaldet er så omfattende, når det tandkødet - det inderste lag af tanden - og især hvis der er en infektion, kan dette føre til rodbehandling eller endda fjernelse af tanden.

Det er syren sammen med varmen fra varmt vand og citron, der producerer "den perfekte storm til at fremme erosion og føre til forrådnelse", siger Nilesh Parmar.

"Varmt vand kan forværre denne effekt ved at få emaljen til at udvide sig og trække sig hurtigt sammen, hvilket yderligere øger risikoen for emaljeerosion, der fører til følsomhed, forfald og endda tandtab," forklarer tandlæge Alan Clarke fra Paste Dental i Belfast.

Spyt kan til en vis grad fungere som en buffer for syren, ikke mindst da det indeholder en form for calcium, der kan afbøde nogle af de skader, som syre forårsager - i det væsentlige 'remineralisere' emaljen.

"Men det kan kun gøre så meget, når der er gentagen og langvarig eksponering," siger Alan Clarke.