Hold øje med disse symptomer hos dine nærmeste: De kan være tegn på stress

Sundhed

26/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det har store konsekvenser for både den enkelte og samfundet, hvis det ikke opdages i tide.

1113 ledere har deltaget i en landsdækkende spørgerunde foretaget af PFA og Lederne (april-maj 2023), og resultaterne var opsigtsvækkende.

66 procent af lederne svarer, at de enten har modtaget en sygemelding på grund af stress i deres egen afdeling, eller at det er sket andre steder i virksomheden.

Det er et højt tal, og både mental og kropslig trivsel bør fylde mere i arbejdslivet, mener de behandlere, som hjælper stressramte videre.

Izabella Winther har over 23 års erfaring med behandling af stressramte, og er indehaver af klinikken Huskdigselv i København, som tilbyder zoneterapi, kropsterapi og coaching mod stress. Hun genkender, at mange af de stressede klienter har svært ved at finde balancen i arbejdslivet.

”At være ramt af stress er skamfuldt og tabubelagt for de fleste. At være ude af stand til at passe sit arbejde, daglige gøremål eller være noget for sin familie, kan føles som et stort kontroltab, som er svært at acceptere. Alt for mange går rundt med stress for længe uden at tage fat i leder, kollegaer eller de nærmeste, og så kan det nå at blive til alvorlige symptomer,” fortæller hun.

Thea Vestergaard, stresscoach og zoneterapeut hos Huskdigselv, uddyber: 

“Jeg oplever, at de primære årsager til stress ofte findes på arbejdspladsen. Det kan være i form af fx højt arbejdspres med for mange opgaver, en giftig arbejdskultur, manglende pauser, dårligt psykisk arbejdsmiljø eller dårlig ledelse. Derudover er der også ofte høje forventninger til egen præstation, og en frygt for at sige nej”.

Ubehandlet stress har store sociale og økonomiske konsekvenser

Hvis man går for længe med symptomer på stress, vil det til sidst blive en stor belastning for kroppen og psyken, ikke mindst for omgivelserne.

På samfundsniveau har det også store økonomiske konsekvenser. En rapport fra Psykologisk Institut på Københavns Universitet viser eksempelvis at “prisen” for stress i 2006 var 6 milliarder kroner, mens tallet i 2014 var steget til 14 milliarder kroner. I 2016 opgjorde Danica Pension omkostningen af stress til 16 mia. kr. årligt.

”Langvarig, kronisk stress slider hårdt på os. Stress kan medføre sygdomme og forværre eksisterende sygdomme og det belaster jo sundhedsvæsen, samfund, familier og enkeltpersoner. Depression og angst følger også ofte med i kølvandet på ubehandlet stress, og det kan have store konsekvenser for vores relationer og selvværd. Det er så vigtigt, at både arbejdspladsen, kollegaer og at vi selv lærer at spotte symptomerne på stress tidligt” fortæller Izabella Winther.

Den mentale sundhed har været jævnt faldende i Danmark siden 2010 på tværs af alle aldersgrupper og køn, viser rapporten “Danskernes Sundhed - Den Nationale Sundhedsprofil 2021”.

Stress har været stigende, og især unge, kvinder og mennesker, som står udenfor arbejdsmarkedet eller som har grundskolen som højeste uddannelse, oplever et højt niveau af stress.

Eksperternes råd, hvis du har symptomer på langvarig stress

  • Er du i tvivl om, hvorvidt du er alvorligt stresset? Så læs vores artikel om “alvorlige stresssymptomer”.

  • Del det med en du føler dig tryg ved. Vis dem artiklen ovenover og spørg dem, om de kan genkende hos dig.

  • Tal med din chef/kollegaer/HR, om hvordan du har det. Det er ofte et svært, men vigtigt skridt.

  • Tal med din læge. Fortæl hvordan du har det og bed om deres vurdering.

  • Prioriter søvn, vand og nærende mad. Din krop har akut brug for at lade op.

  • Søg hjælp hos en professionel, så du ikke er alene om det - fx stresscoaching, zoneterapi eller psykolog. Måske dit arbejde, pensionsselskab eller din private sundhedsforsikring kan hjælpe økonomisk.

  • Vær kærlig ved dig selv. Du er ikke svag. Din krop er klog og den siger stop.

Sådan opdager du, om din kollega har stress

Har din kollega en eller flere af nedenstående symptomer, kan det skyldes stress. 

  • Glemsomhed og manglende overblik

  • Irritabel og aggressiv adfærd

  • Træthed

  • Mere indadvendt

  • Undgår sociale sammenhænge

  • Opgivende

  • Grådlabil