Hjerteforeningen og TrygFonden i samarbejde: Del din gåtur med andre og bliv sundere

Sundhed

10/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

64 procent af danskerne har haft lyst til at dele deres oplevelse fra en gåtur.

Når du går en tur sammen med andre, styrker du samtidig din mentale og fysiske sundhed.

Hjerteforeningen og TrygFondens indsats GÅ MED hjælper derfor voksne med at finde lokale gå-grupper og være med i sociale og sunde fællesskaber.

Over halvdelen af danskerne lever ikke op til anbefalingen om daglig fysisk aktivitet i mindst 30 minutter. Desværre – for uden fysisk aktivitet øges risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdomme.

Men bare 20 minutters gang dagligt, hvor man bliver let forpustet, kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdom med 20 procent. Forskning viser også, at deler man gåturen med andre, øger man sin fysiske og mentale sundhed.

Nemmere at komme ud at gå

En ny rundspørge gennemført af Kantar Media blandt voksne danskere viser, at knap halvdelen (48 procent) oplever, at det er nemmere at komme ud at gå, hvis de har en aftale med andre. En af motivationsfaktorerne for at komme af sted er for mange (39 procent) at snakke med andre på en tur.

Gang er en enkel motionsform, der ikke kræver særligt udstyr eller særlig erfaring. Men selvom det er nemt, viser det sig, at mange har svært ved at komme i gang. Med Hjerteforeningen og TrygFondens initiativ GÅ MED er det muligt at finde en lokal gå-gruppe og blive en del af et aktivt fællesskab med andre, som også vil have mere bevægelse ind i hverdagen.

Når du går sammen med andre, får du ikke kun glæden ved at dele oplevelsen på gåturen med andre mennesker. Du får også de sundhedsmæssige fordele ved regelmæssig motion og styrkede sociale relationer, fastslår Bente Klarlund Pedersen, professor ved TrygFondens Center for Aktiv Sundhed:

"Det at have gode sociale relationer er en helbredsfaktor på samme niveau som kost og motion. At gå i fællesskab med andre gavner fysisk og mental sundhed og styrker sociale relationer," siger Bente Klarlund Pedersen.

Kom med i fællesskabet

Der er allerede over 200 engagerede gå-værter i Hjerteforeningen, som ugentligt arrangerer gratis gåture i hele landet. Der er derfor god mulighed for at finde en gå-gruppe i ens lokalområde. I Hjerteforeningen opleves en stor interesse for at komme ud at gå med andre og blive en del af et aktivt og socialt fællesskab.

"Siden 2021 har vi etableret mange gå-grupper og uddannet frivillige gå-værter, der arrangerer lokale ture. Når man har en fast aftale med andre mennesker, er det for mange nemmere at komme ud at gå regelmæssigt," fortæller Hanne Munk Scheller, seniorprojektleder for GÅ MED i Hjerteforeningen, som håber, at flere vil være med i fællesskabet.

"I GÅ MED er der plads til alle. Her handler det ikke om at gå hurtigt eller langt. Det handler om at komme af sted, få gode oplevelser i det fri og være sammen om sunde bevægelsesvaner," siger Hanne Munk Scheller. 

I en ny kampagne sætter Hjerteforeningen og TrygFondens indsats GÅ MED fokus på gåture med en humoristisk film. Se filmen her: https://gaamed.dk/find-gaagruppe/

Om GÅ MED

GÅ MED er en forebyggelsesindsats i Hjerteforeningen, som ønsker at få flere danskere til at gå sammen i gå-fællesskaber, som bliver drevet af frivillige gå-værter. Hjerteforeningen har igangsat GÅ MED, så flest muligt bevæger sig mere - både mennesker med en hjertesygdom og de mange, som gerne vil kunne undgå sygdom.

GÅ MED er en del af Hjerteforeningen og TrygFondens partnerskab KOM MED. Læs mere om indsatsen og se, hvordan du bliver frivillig gå-vært på https://gaamed.dk/.

Find en lokal gåtur nær dig

  • Vil du ud at gå med andre? Find en lokal gåtur nær dig og kom med på gåtur med en uddannet gå-vært: https://gaamed.dk/find-gaagruppe/

  • Der findes gå-værter i 65 kommuner fordelt over hele landet, og der er plads til endnu flere.

  • Vil du være frivillig gå-vært? Meld dig på gratis inspirationskursus her: https://gaamed.dk/bliv-gaa-vaert/

Fakta fra rundspørgen

  • 64 procent af danskerne har oplevet noget på en gåtur, som de efterfølgende har ønsket at dele med andre.

  • Knap halvdelen (48 procent) af danskerne oplever, at det er nemmere at komme ud at gå, hvis de har en aftale med andre.

  • Voksne danskere angiver i øvrigt følgende andre motivationsfaktorer for at gå en tur:

    • At nyde naturen undervejs (64 procent)

    • At få den daglige motion (51 procent)

    • At få en mental pause (45 procent)

    • At snakke med andre, mens man går (39 procent)

    • At transportere sig fra A til B (35 procent)

    • At ordne dagens gøremål (28 procent)

    • At gå en tur med hunden (25 procent)

    • At have en fast aftale (20 procent)

Gennemført af Kantar Media i uge 38 2024 - på vegne af partnerskabet KOM MED. Der er foretaget i alt 1079 interview i målgruppen 18 år og derover.

Så sundt er det at gå

  • Regelmæssig gang forbedrer blodtrykket og mindsker risikoen for åreforkalkning og forhøjet kolesterol og dermed blodpropper.

  • 20 minutters rask gang om dagen reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdom med 20 procent.

  • Gang øger det ”gode” kolesterol og nedsætter det ”farlige”. Jo mere du går, desto bedre.

  • Regelmæssig gang beskytter mod senere udvikling af forhøjet blodtryk.

  • Det er især effektivt at gå en tur, efter du har spist. Gå stille og roligt rundt - det kvæler det høje blodsukker.

  • For hver ekstra 1000 skridt om dagen falder risikoen for hjerte-kar-sygdom.

  • Gåture styrker hukommelsen og koncentrationen og forbedrer søvnen samt forebygger depression og styrker din mentale trivsel.