Hjælper det på migræne med fødderne i varmt vand? En læge deler sin vurdering

Sundhed

29/10/2023

Screenshot: TikTok @andreaeder
Screenshot: TikTok @andreaeder

Skrevet af Emil B.

Hvis du lider af migræne, er du villig til at prøve stort set alt for at slippe af med de smertefulde hovedpine. Fra ørepiercinger til at drikke saltvand – hvis der er et trick, vil du prøve det. Og nu findes der måske et, der kan fungere.

Selvom TikTok ikke er kendt for at være stedet for førsteklasses medicinske råd, er der gået en "kur" for migræne på omgang - og tilsyneladende virker den faktisk.

Andrea Ember uploadede en video, hvor hun delte rådet, som nu er blevet set 21,5 millioner gange: "Jeg har lige lært, at hvis du får migræne, og du vil slippe af med den hurtigt, så er alt, hvad du skal gøre, at få så varmt vand, som du kan klare, og sænke dine fødder ned i vandet: "Jeg siger dig, mine øjne rystede for fire minutter siden, og jeg ikke kunne se lige ud, og jeg var allerede ved at lede efter sengen, så jeg kunne lægge mig og trække gardinerne for."

Andrea, som sagde, at hun jævnligt får migræne, sagde, at tricket "ændrede hendes liv", og andre har været enige.

Hendes video er blevet delt af andre videoskabere, der hævder, at det banebrydende trick også fungerede for dem.

Det er værd at påpege her, at du skal være forsigtig, når du sænker dine fødder i varmt vand. Andreas video viser, at hun hælder vand direkte ud af kedlen, hvilket ikke er anbefalelsesværdigt. Og hvis du går fra meget kolde fødder til meget kolde, kan det også give dig ubehag.

Hvad er videnskaben bag det?

Dr. Ellie Canon, en praktiserende læge, der har arbejdet inden for medicin i over 20 år, siger, at migræner er svære at "kurere", fordi vi ikke helt ved, hvorfor vi får dem.

Hun forklarede: "Der er naturligvis mange myter omkring migræne, fordi folk er desperate efter svar, fordi det er så ubehageligt.

Men som Dr. Ellie siger: "Ingen ved virkelig, hvad der forårsager migræne. Migraine Trust siger, at forskere og læger tror, at det skyldes unormal hjerneaktivitet, der påvirker nerveimpulser, kemikalier og blodkar i hjernen."

Blodkar under en migræne kan snævre eller udvide sig, og som Dr. Ellie siger: "Der er noget videnskab bag ideen om, at hævelsen af blodkar både kan forårsage eller afhjælpe migræne."

Varme får blodkar til at udvide sig, så dette trick er baseret på ideen om, at det varme vand udvider blodkarrene i dine fødder, trækker blod væk fra dit hoved og lindre trykket på blodkarrene i hjernen: "Ideen om at udvide blodkar andre steder kan give lindrende smertelindring," siger Dr. Ellie. "Det er usandsynligt at være den magiske panacea, men hvis en patient tænkte på at prøve det - med rimelige forventninger - ville det være forsøget værd."

Som en alternativ løsning har Dr. Ellie sit eget go-to. Hun siger: "Jeg foreslår opløselig aspirin opløst i en sukkerholdig drik."

Kilde: Metro.