Har vi fundet ungdommens kilde? Forskere har vendt aldringsprocessen i nyt forsøg

Sundhed

12/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Du kender det godt: Det er morgen, du har egentlig sovet godt, men ryggen er ikke helt enig ...

Ligegyldigt hvad man gør for at holde sig frisk, så er tiden uovervindelig og den sætter sine spor. Om så det er smilerynker, demens eller dårlig hørelse, så vil vi alle blive ramt før eller siden.

Eller vil vi?

I det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature har et hold amerikanske forskere offentliggjort deres resultater.

Gennem længerevarende forsøg på mus har de fundet et modtræk mod alderdommen, formået at vende aldringsprocessen og gøre musenes kroppe yngre.

Resultaterne har primært vist gode resultater på huden og på nyrerne.

Særlig cocktail

Til deres forsøg brugte forskerholdet en såkaldt proteincocktail ved navn Yamanaka-faktorerne til at behandle.

Disse faktorer er opkaldt efter en japansk forsker ved navn Shinya Yamanaka, der vandt en nobelpris i 2012 for sit arbejde med at behandle voksne celler tilbage til stamceller.

Det var denne ”umodningsproces”, der inspirerede det amerikanske forskerhold. De ville undersøge om denne proces ville påvirke menneskers celler, hvis de blev udsat for længere tids eksponering.

Mulig behandling af cancer

De mus, der kun oplevede at modtage cocktailen i en måneds tid, viste ingen tegn på foryngelse. Men på de mus, der var udsat i længere tid kunne forskerne se hvordan musenes kroppe viste bemærkelsesværdige tegn på at de blev yngre.

På huden og nyrerne kunne forskerne se mindre aktivitet i de gener, der forværrer inflammation, celledød og diverse andre stress-relaterede reaktioner.

Musenes hjerne viste heller ikke samme naturlig aldring og deres huds regenerative evne genfandt fordums styrke.

Hvad vigtigere måske var, så viste denne gruppe af mus ingen tilfælde af kræft.

De første forsøg var positive, men det er ingen garanti for, at behandlingen vil have samme effekt på aldersrelaterede sygdomme hos mennesker.

Det vil man først vide, når menneskeforsøg er blevet udført og analyseret, hvilket stadig har lange udsigter – desværre.