Har du prøvet at "vape"? Det sker der med din krop, når du bruger det i stedet for cigaretter

Sundhed

28/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

E-cigaretter er blevet anerkendt som en af de mest effektive metoder til rygestop - men disse nikotinfyldte enheder med frugtsmag er ikke uden risici.

E-cigaretter er blevet anerkendt som en af de mest effektive metoder til rygestop - men disse nikotinfyldte enheder med frugtsmag er ikke uden risici.

Det anslås, at omkring 4,5 millioner voksne i alene i Storbritannien anvender e-cigaretter enten dagligt eller lejlighedsvis. 

Men de farverige og søde alternativer appellerer også til unge under 18 år, der bliver afhængige af 'engangsvapere' (red. E cigaretter).

Mirror har talt med to læger for at få en dybere forståelse af de fysiske effekter af både 'vaping' og traditionel rygning.

Optager hurtigt nikotin

Dr. Kaywaan Khan, en privat praktiserende læge og æstetisk specialist ved Harley Street Clinic, Hannah London, forklarer, at vaping hurtigt lader kroppen optage nikotin, hvilket øger både hjertefrekvensen og blodtrykket. 

"Dette nikotinrus udløser dopamin, som skaber en følelse af velbehag," siger han og tilføjer: "Afhængigt af nikotinindholdet kan brugere opleve enten afslapning eller øget årvågenhed."

Dr. Khan bemærker også, at dampning kan irritere halsen og lungevævet umiddelbart, hvilket kan føre til hoste eller mundtørhed.

Nye brugere kan derfor opleve åndenød ved deres første brug af en vape.

Færre skadelige kemikalier

Dr. Thuva Amuthan, ejer af Dr Derme Skin and Aesthetic Clinic, er enig og tilføjer, at selvom e-cigaretter producerer færre skadelige kemikalier end traditionelle cigaretter, kan aerosolen stadig indeholde skadelige stoffer som ultrafine partikler, flygtige organiske forbindelser og tungmetaller.

Hvis du ryger en traditionel cigaret, er de umiddelbare konsekvenser lidt forskellige. Nikotin når stadig hurtigt hjernen, hvilket giver rygere den vanedannende følelse af lindring (dopamin).

Men kulilte (CO) begynder også at binde sig til hæmoglobin i røde blodlegemer - hvilket reducerer blodets iltbærende kapacitet. "Derudover dækker tjære, en klæbrig rest, luftvejene og lungerne, hvilket forringer ciliærfunktionen og fremmer slimproduktion, hvilket kan hæmme lungefunktionen og øge modtageligheden for luftvejsinfektioner," tilføjede Dr. Amuthan.

Nikotinniveauet i blodet topper altså få minutter efter en cigaret er røget, hvilket fører til akutte fysiologiske reaktioner som forhøjet hjertefrekvens og blodtryk.

Men hvad er så 'bedst' for kroppen?

I 2022 konkluderede britiske eksperter efter en gennemgang af internationale studier, at vaping repræsenterer en mindre risiko sammenlignet med rygning på kort til mellemlang sigt.

NHS (de britiske sundhedsmyndigher) påpeger dog, at da vaping er en relativt ny praksis, er de langsigtede risici stadig uklare.

Dr. Khan understreger behovet for yderligere forskning for bedre at forstå konsekvenserne af langvarig brug af e-cigaretter. Han påpeger, at foreløbige data indikerer mulige sundhedsrisici ved vedvarende vaping.

"Langtidsudsættelse for de aerosoliserede partikler, som e-cigaretter udsender, kan føre til varige skader på lungerne og respiratoriske problemer," forklarede han i et interview med Mirror.