Har du kolde fødder? Her er de 5 mest almindelige årsager

Sundhed

11/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Hvis du nogensinde har fået kolde fødder efter en dag i sneen eller en barfodet tur over et flisegulv om vinteren, ved du, hvor ubehagelig fornemmelsen kan være.

Almindeligvis er kolde fødder et resultat af forhold som koldt vejr og kølige overflader.

Typisk vil det at bære varme sokker - især uldsokker - forhindre dine fødder i at fryse, og når du først er fjernet kilden, bliver din kropstemperatur naturligt varm igen.

Der er dog mennesker, for hvem det at have kolde fødder ikke er relateret til det miljø, der omgiver dem. I disse tilfælde er kolde fødder resultatet af kroniske og/eller akutte underliggende tilstande.

Ifølge Yahoo er de nedenstående muligheder nogle af de mest hyppige årsager.

Dårlig blodgennemstrømning

En af de mest almindelige årsager til kolde fødder er dårligt cirkulation.

Dårlig blodgennemstrømning opstår, når blodet forsinkes ud til ekstremiteterne. Dette sker typisk, når blodkar i kroppen indsnævres eller udvikler blokeringer.

Der er mange underliggende så det er vigtigt at tale med en læge, der kan vurdere dine unikke behov.

Enkle trin du kan tage for at forbedre blodgennemstrømningen til dine fødder, omfatter gåture, udstrækning og yoga. Alternativt, kompressionsstrømper.

Medicin

Ud over cirkulationen kan visse lægemidler udløse kolde fødder. Et eksempel på dette er betablokkere til forhøjet blodtryk, som sænker blodtrykket ved at bremse den hastighed, hvormed blodet bevæger sig gennem kroppen, og derved øge fornemmelsen af kulde i fødder og andre ekstremiteter.

Vær også meget opmærksom på virkningerne af medicin, der bruges til at lindre migræne og hovedpine, såvel som visse forkølelsesmedicin. Ergotamin, der findes i migrænemedicin, kan gøre dig mere følsom over for kulde, og visse typer næsespray.

Fordi reaktionerne på medicin varierer, er det vigtigt at tale med din læge om deres potentielle risici.

Raynauds fænomen

Raynauds syndrom eller Raynauds fænomen er en tilstand, der får fingre og tæer til at blive følelsesløse efter udsættelse for kulde og/eller stress. Her indsnævres de små arterier, der er ansvarlige for at levere blod til huden, hvilket påvirker cirkulationen, før den har en chance for at opvarme ekstremiteterne.

Når dette sker, kan huden blive hvid, derefter blive blå og til sidst lyserød og rød, når blodet begynder at strømme tilbage til de berørte områder.

Anæmi

Anæmi er en tilstand, der kan forårsage kolde hænder og fødder. Med anæmi mangler kroppen tilstrækkelige røde blodlegemer til at transportere ilten, hvilket resulterer i utilstrækkelig blodgennemstrømning. Dette forårsager en kold fornemmelse i hænder og fødder.

Anæmi kan udløses af flere faktorer, herunder langvarige kroniske sygdomme, dårlig kost og visse medikamenter. Oftest udvikles anæmi på grund af lavt jernindhold, hvorfor det er almindeligt hos gravide kvinder - hvis kroppe kræver mere jern.

Tilfælde kan variere fra milde til svære og kan forårsage en række symptomer og bivirkninger, herunder træthed, svaghed, svimmelhed, hovedpine, brystsmerter og åndenød.

Simple ændringer, som f.eks. at tilføje visse fødevarer til din kost eller skifte medicin, kan være nyttige til at håndtere og håndtere anæmi og dermed kolde hænder og fødder.

Stress

Hvis du oplever, at du får kolde fødder i stressede situationer, er du ikke alene. Almindelige symptomer forbundet med forhøjet kortisol omfatter øget puls, svedige håndflader, åndenød, og kolde fødder.

I øjeblikke med stress producerer vi ofte mere sved, især i fodsålerne. Denne fugt bevarer køligheden, køler fødderne og holder dem koldere længere. Stress får vores hjerte til at slå enten hurtigere eller langsommere.

Hyperventilation, som er en ændring i vejrtrækningen forbundet med stress, kan bremse blodgennemstrømningen ved at trække blodkarrene sammen.

Hvis du ofte oplever kolde fødder i perioder med stress, så tal med en læge om bedste praksis for behandling og lindring.