Han vil lave forsøg på mennesker med hjerne-chip: Men hvad er Neuralink?

Sundhed

06/12/22 | 09:56

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Virksomheden, der har rigmanden Elon Musk som chef, vil få handicappede til at kunne gå og synsbesværede til at kunne se igen. Og nu vil han og Neuralink i gang med forsøg på mennesker.

Det lyder både ambitiøst, uhyggeligt og usandsynligt, men det er ikke desto mindre det, som virksomheden Neuralink vil. Med en hjerne-chip skal dette kunne lade sig gøre at kunne løse kropslige udfordringer for handicappede og lamme.

Hvad er Neuralink?

Virksomheden er stiftet tilbage i 2016 af Elon Musk og en gruppe ingeniører. De har siden da arbejdet hen mod de meget ambitiøse mål, der blandt andet skulle rumme at kunne få folk, der har mistet synet, til at kunne se igen.

Chippen fungerer ved, at den behandler og sender kroppens nervesignaler, som herefter kan overføres til f.eks. en computer eller en telefon. Og det er ved denne proces, at det skal kunne hjælpe mennesker.

En ambitiøs rigmand

Men selvom det lyder som noget, fra en fremtidsfilm, så har Elon Musk før lavet resultater med virksomheder, der for få år tilbage har virket usandsynlige. Blandt andet elektriske biler, for ud over at være chef i Neuralink, er han også stifter og leder at Tesla, som står bag de populære elektriske biler.

Teslaer finder du mange af rundt på vejene, og spørgsmålet er, om det samme kommer til at gælde for hjerne-chippen.

Teknologi i hjernen

Indtil videre er chippen blevet udviklet og testet på dyr. Virksomheden har blandt andet stået bag en video af en Makak-abe, der spiller et simpelt computerspil efter at den har fået indopereret hjerne-chippen.

I sin enkelthed lyder det formentlig afskrækkende, at skulle have teknologi ind i hjernen, men hvis den får egenskaberne til at kunne hjælpe fysisk udfordrede mennesker, kan det få positive resultater og livsvigtig betydning.

Forsøg på mennesker

Forsøg på dyr er en ting, men nu håber Elon Musk at kliniske forsøg på mennesker kan blive en realitet inden for de næste seks måneder. Og virksomheden er nu klar til at forsøge at indhente den krævede tilladelse ved den amerikanske myndighed Foods and Drugs Administration.

En sådan tilladelse vil betyde, at det for Neuralink bliver muligt at implementere deres hjerne-chip i mennesker, og det vil blive muligt at teste om chippen kommer til at kunne udrette mirakler.