Gør din trøje våd og andre tricks, der kan holde dig afkølet i varmen

Sundhed

17/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Varmen fortsætter.

Store dele af Danmark blev ramt af temperaturer over 28 grader den forgangne weekend - og med temperaturer på det niveau tre dage i træk, er der meteorologisk set tale om en reel hedebølge.

Det gælder derfor om at tage vare på sig selv og passe godt på, så den bagende sommersol og -varme ikke ender med at gøre dig ondt.

Så her får du en række tips til, hvordan du bedst kommer gennem de varme dage!

Vær solsmart

Det er bedst at undgå at gå ud i de varmeste timer på dagen, men nogle gange kan det ikke undgås.

Når du er ude i direkte sollys, så tag (og påfør jævnligt) solcreme på, dæk dit hoved med en hat, og husk at holde regelmæssige pauser indendørs eller i et skyggefuldt område for at undgå at blive varmeudmattende eller hedeslag.

At bære lyst, løstsiddende tøj vil også hjælpe dig med at holde dig kølig.

Vådere er bedre

Varmen slipper ud gennem huden, som er det største organ i kroppen. Så jo mere hud du kan køle ned, jo bedre.

I varmt vejr kan det være meget effektivt at gennembløde en t-shirt og holde den våd. Hvis du helst ikke vil gå rundt i vådt tøj, kan du købe kølespray eller at have et køligt brusebad fungerer lige så godt.

Du kan hurtigt køle dig selv ned ved at lægge hænder og fødder i koldt vand. Håndled og ankler har masser af pulspunkter, hvor blodårerne er tæt på huden, så du bliver hurtigere nedkølet.

Drik masser af vand

Når du sveder i løbet af dagen, skal de væsker, du mister, udskiftes for at undgå dehydrering. Symptomer på dehydrering omfatter tør mund, svimmelhed eller forvirring og hovedpine. Hvis ubehandlet, kan dehydrering føre til varmeudmattelse. Hvis personens tilstand bliver værre, skal du med det samme ringe 112.

Undgå koffein og sørg for at drikke masser af vand og om muligt isotoniske sportsdrikke for at genopbygge de tabte salte, sukkerarter og væsker.

Hold dit hjem køligt

I det varme vejr er det vigtigt at gøre dit hjem til et sted, du kan flygte til ud af varmen, så at holde det køligt er nøglen til at føle sig godt tilpas. Det kan føles naturligt at åbne vinduer og døre, når solen skinner, men at holde dem lukkede på de varmeste dele af dagen kan hjælpe med at holde den kølige luft inde og den varme luft ude.

Du kan åbne dem igen om aftenen, når temperaturen er faldet, for at lade den kølige luft cirkulere. Det hjælper også med at holde dine gardiner, skodder eller persienner lukket, selvom metalgardiner kan gøre rummet varmere.

Du kan også forsøge at undgå at skabe for meget varme i hjemmet ved at lave mad eller bruge apparater. Vælg måltider, der ikke kræver ekstra varme, og hvis de gør, så prøv at tilberede dem tidligere på dagen.

Hold det køligt om natten

Varmere temperaturer kan gøre det svært at få en god nats søvn. At holde dit hjem så køligt som muligt er den bedste måde at sikre, at du ikke bliver forstyrret.

Luk vinduer i løbet af dagen, og åbn dem, når du går i seng for at drage fordel af de køligere temperaturer. Hvis det stadig er for varmt, så prøv at sove i det køligste rum i dit hjem, også his det betyder, du flytte til en helt anden etage i dit hjem. Varmen stiger, så de nederste etager er ofte køligere.

Prøv at holde fast i din sædvanlige sengetidsrutine, selvom det er fristende at ændre det på grund af varmen. Når du får hovedet ned, må du ikke droppe dynen helt, da dette kan forstyrre kroppens evne til at kontrollere temperaturen ved siden af ​​vores hud. Prøv i stedet blot at sove med et dynetræk eller et lagen. Du kan også prøve at tage et lunkent eller køligt brusebad før sengetid, for at hjælpe med at bringe din kropstemperatur gradvist ned.

Hvad du spiser og drikker i løbet af dagen kan også påvirke kvaliteten af ​​din søvn. Selvom det er vigtigt at holde sig hydreret, er det bedst at holde sig til vand, især om aftenen.

Begræns din alkohol

Solen står højt, og det er mange menneskers humør også. Og det kan få mange til at nyde en kold drink i solen, for virkelig at få en følelse af at være på solferie!

Desværre er det ikke en god kombination at kombinere for meget sol med et par for mange drinks. Alkohol forårsager dehydrering, som især kan ramme hårdt, hvis din krop i forvejen kæmper for at klare vejret. At drikke alkohol kan også gøre det sværere at få en god nats søvn, noget der allerede er svært i varmere temperaturer.

Selvom du måske falder i søvn hurtigt, har du sandsynligvis dårlig søvnkvalitet og vågner tidligere end normalt – ikke ligefrem den forfriskende søvn, du har brug for. Prøv at drikke med måde.

Spis lette måltider for at føle dig køligere

Når det er varmt, er du langt bedre til at holde dig til lette, velafbalancerede, regelmæssige måltider. Mad med et højt vandindhold som jordbær, agurk, selleri og salat hjælper også med at holde dig hydreret og kølig.

Du kan også prøve fødevarer med højt væskeindhold som supper og gryderetter, der bidrager til hydreringsniveauet.

Begræns fysisk aktivitet til køligere tidspunkter

Det er vigtigt ikke at forstyrre din rutine for meget på grund af varmt vejr, men nogle gange bliver du måske nødt til det. En tidlig morgenløbetur kan føles straffende, når du ligger afslappet og søvnig i sengen, men det kan være farligt at træne i den brændende middagssol og risikere dehydrering, varmeudmattelse eller hedeslag.

Tag temperaturen i betragtning, når du planlægger din dag, og, hvis du kan, begrænse den fysiske aktivitet til, når det er køligere.

Hvis du beslutter dig for at træne eller dyrke sport, så sørg for at drikke masser af vand og tage flere pauser end normalt for at sikre, at du ikke belaster din krop ekstra meget.

Kend risiciene

Varmen kan have en alvorlig effekt på dit fysiske helbred, og især under en hedebølge er det vigtigt at holde øje med tegn på hedeslag og varmeudmattelse. Mange mennesker tror, ​​at varmeudmattelse og hedeslag er de samme ting, men hedeslag er potentielt langt mere alvorligt.

Varmeudmattelse er forårsaget, når kroppen mister overskydende vand, salt og sukker gennem sveden. Det kan behandles ved at have rigeligt at drikke, holde sig ude af solen og køle ned.

Hedeslag opstår, når kroppens temperatur bliver farligt høj, og kroppen ikke længere er i stand til at køle sig selv. Symptomerne omfatter forvirring, hovedpine, kvalme og muskelkramper.

Et andet symptom er blegere hud end normalt - afhængigt af din hudfarve kan dette betyde, at din hud ser askegrå, grå eller en mere gullig nuance ud. Det kan være lettere at bemærke denne ændring i farve på håndflader, negle eller øjne, tandkød og tunge.

Hedeslag kan udvikle sig med lidt advarsel og hurtigt føre til, at en person ikke reagerer. Det er vigtigt at køle dem ned så hurtigt som muligt ved at pakke dem ind i et vådt lagen eller tøj og ringe 112.

Kilde: Røde Kors Storbritannien