Går du i seng med vådt hår? Så risikerer du langt mere end en våd hovedpude

Sundhed

24/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvornår har du for eksempel sidst rengjort dit hovedgærde?

Mange nyder gerne et godt varmt bad inden sengetid, så de kan hoppe rene under dynen.

Men af den grund betyder det også tit, at det er med vådt hår, man går i seng. Udover at det er træls at ligge på en våd hovedpude er der også en anden grund til, at det af eksperter frarådes.

Denne vane kan skabe et ideelt miljø for mider, væggelus og bakterier i din seng, især omkring sengegavlen.

Det fugtige og varme klima, som vådt hår efterlader på puden og i sengetøjet, udgør en perfekt yngleplads for disse uønskede mikroorganismer.

Ifølge Happy Beds, en førende senge- og madrasekspert, er sengegavlen et ofte overset område, når det gælder rengøring og vedligeholdelse af sengen, hvilket resulterer i, at mange uforvarende deler deres soveplads med disse skadedyr.

Det skriver det græske medie Queen.gr.

Hvornår har du sidst rengjort den?

En undersøgelse udført i Storbritannien afslører, at mere end halvdelen af de adspurgte (53 procent) indrømmer, at de aldrig rengør deres sengegavl, hvilket understreger problemets omfang.

For at bekæmpe dette råder eksperterne til at vaske sengetøj ugentligt og ikke beholde den samme hovedpude i mere end to år.

Gamle puder kan nemlig blive hjemsted for millioner af støvmider, hvilket et enkelt gram støv kan indeholde hundredvis af.

Kan give allergi

Denne opbygning af støvmider er ikke kun ubehagelig, men kan også have sundhedsmæssige konsekvenser. Tidlig eksponering for støvmider er forbundet med øget risiko for hvæsende vejrtrækning hos børn op til 12 måneders alderen og udvikling af astma i alderen 12 til 36 måneder.

Mild støvmideallergi kan desuden forårsage symptomer som løbende næse, der påvirker søvnkvaliteten.

Udover vådt hår kan sved og savl, som ofte forekommer under søvn, også bidrage til et fugtigt miljø, der fremmer væksten af svampe og andre bakterier. Dette kan føre til hudirritation, som over tid kan forværres til revner og afskalning.

Derfor understreger eksperterne vigtigheden af regelmæssig rengøring og vedligeholdelse af sengetøj og sengegavle for at opretholde et sundt sovemiljø og forhindre uønskede gæster i sengen.