Fup eller fakta: Undersøgelse viser, om mandeinfluenza faktisk findes

Sundhed

30/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Kender du en mand, der smider sig i sofaen, så snart han er syg og påberåber sig mandeinfluenza? Så læs lige med her.

En mandeinfluenza bruges af mange som en sjov måde at beskrive en mands overfølsomhed overfor en simpel forkølelse eller en influenza. Mange vil nok mene, at mænd bliver mere påvirket af sygdom, særligt hvis man kigger på deres adfærd under sygdomsforløbet.

En undersøgelse har dog nu kunnet bevise, at der ikke er noget at pibe over. En mandeinfluenza er fuldstændig nonsens.

Specifikt undersøgte forskere og læger en akut rhinosinuitis (ARS), dvs. akut betændelse i en eller flere paranasale bihuler med symptomer, der varede mindre end eller lig med 12 uger.

Undersøgelsen fra Medical University of Innsbruck blev offentliggjort i tidsskriftet "Journal of Psychosomatic Research". Lægerne observerede forløbet af symptomer hos 113 personer med influenzalignende symptomer inden for de første otte dage efter infektion.

56 procent af de deltagende i undersøgelsen var kvinder. Gennemsnitsalderen for hele gruppen var 41 år.

Deltagerne beskrev først deres personlige følelser omkring symptomerne på sygdommen. Derefter blev symptomerne objektivt vurderet af en læge.

Ingen kønsspecifikke forskelle

Selvom kvinderne havde en tendens til at rapportere deres symptomer mere detaljeret, så kunne undersøgelsen ikke fastslå nogle kønsspecifikke forskelle i sværhedsgraden af ​​sygdomsforløbet.

Sværhedsgraden af ​​ARS og andre infektionssygdomme adskiller sig derfor ikke fra mænd til kvinder.

Der er ingen tegn på, at sygdommen udvikler sig mere alvorligt hos mænd, men det tager dem længere tid at komme sig efter influenzalignende sygdomme.

Ifølge undersøgelsen kommer kvinder sig en anelse hurtigere fra sygdomsforløbet end mænd. Dette blev også bestemt af de observerende læger. Lægernes mener, at det skyldes at kvinderne på grund af et samspil mellem kønshormoner og immunsystemet er bedre til at producere antistoffer, som øger immunaktiviteten og bekæmper infektioner.

Derfor er der ikke nogle undskyldninger for mænd mere. Der findes ikke en mandeinfluenza, og symptomerne på en influenza er ikke værre hos en mand en hos en kvinde. Nu er der ikke længere nogen undskyldninger for ikke at kunne hjælpe i huset, hvis der er lidt hoste, en løbende næse eller lidt feber!