Fra dårlig søvn til fordøjelsesbesvær: Det sker der med kroppen, hvis du drikker øl hver dag

Sundhed

12/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvor ofte tager du dig en kold fra kassen?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fyraftensøl, reperationsbajer, og en masse andre udtryk.

Øl er bare en af de mest populære drikke i Danmark, når vi snakker alkohol, og for feinschmeckere er der efterhånden tusindvis af forskellige specialøl, man kan smage sig igennem for at opleve, hvor forskellig øl faktisk kan smage.

Mange vil nok være enige med Shubiduas sangtekst om, at "øl er meget sundt for sjælen", men hvordan ser det egentlig ud med sundheden for kroppen, hvis man drikker øl hver dag?

Lad os tage et kig på, hvordan øl kan påvirke os på både kort og lang sigt!

Kan forstyrre din søvn

Mens det at drikke øl – såvel som andre typer alkohol – er populært kendt middel til at føle sig afslappet, så kan alkoholforindtag påvirke din hjernes helbred på lang sigt.

"Alkoholen i øl kan påvirke hjernen, så reflekserne bremses, og din balance, hukommelse og søvn kan blive svækket," siger Kimberly Gomer M.S., RD, LDN.

National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism forklarer, at alkohol kan påvirke din hjernes kommunikationsvej og endda påvirke din hjernes evne til at behandle information.

Som Gomer nævner, kan søvnen blive forringet, selvom du indtager en lille mængde alkohol i løbet af dagen. En undersøgelse fra 2018 offentliggjort i JMIR Mental Health sammenlignede søvnkvaliteten for deltagere, der indtog forskellige mængder alkohol, og fandt ud af, at selv let drikkende (drikke to eller færre portioner til mænd, en eller færre til kvinder) oplevede et fald på 9,3 % i søvnkvalitet.

Når du indtager alkohol, går leveren i gang for at omsætte alkoholen, hvilket kan resultere i en urolig nats søvn.

Sænker din vægttabsproces

"Hver gang du drikker øl, går det direkte i din lever," siger Gomer. "Kroppen har ingen evne til at lagre alkohol, da den genkender det som et giftstof. Det bliver så prioriteret af leveren til at blive brugt til energi."

Når det indtages, går alkohol "forrest", som Gomer siger, fordi leveren prioriterer at komme af med giftstoffer først. Så hvis du forsøger at tabe dig, kan det bremse hele fedtforbrændingsprocessen, hvis du drikker alkohol.

"Levers opgave er at filtrere cirkulerende blod og ødelægge giftige stoffer, herunder alkohol," siger Gomer. "Leveren kan håndtere en vis mængde alkohol, men når en person fortsætter med at drikke, kan den blive stresset til det punkt, at den forårsager permanent skade."

Kan give fordøjelsesproblemer

"Alkohol nedbrydes først i maven, hvilket fremmer en stigning i fordøjelsessaft," siger Gomer. "Alkohol irriterer også tyndtarmen og tyktarmen, hvor det nedbrydes og absorberes yderligere, og det kan også påvirke den normale hastighed, som maden bevæger sig gennem dem, hvilket kan resultere i mavesmerter, oppustethed og diarré."

Når det indtages i store mængder, kan alkohol forårsage tarmbetændelse og forårsage problemer i mave-tarmkanalen og leveren. Alkohol kan negativt ændre bakterierne i din tarm og trænge ind i tarmens slimhinde, hvilket gør kroppen endnu mere modtagelig over for alkoholrelaterede sygdomme - inklusive alkoholisk fedtleversygdom.

Omvendt kom der faktisk en undersøgelse i 2020, der viste, at øl kan have en gavnlig virkning på din tarmsundhed på grund af de fermenterede forbindelser i drikken.

Kan dehydrere dig

"Alkoholen i øl kan resultere i dehydrering," siger Gomer. "Nyren er ansvarlig for at regulere væske og elektrolytter, og alkohol kan forstyrre hormoner, der påvirker nyrefunktionen, hvilket kan påvirke nyrerne og kroppens evne til at regulere væske og elektrolytter. Det forstyrrer også hormoner, der påvirker nyrefunktionen."

En undersøgelse af 2017 fandt dog frem til, at den vanddrivende effekt af lavalkoholdige drikkevarer som øl ikke er lige så voldsom som stærkere typer alkohol som vin og spiritus.

Så hvis du drikker øl i moderate mænder og sørger for også at drikke vand i løbet af dagen, kan det hjælpe dig med at undgå dehydrering – hvilket er kendt for at være en medvirkende årsag til tømmermændene om morgenen.

Kan øge din risiko for kroniske sygdomme

At begrænse antallet af drinks betyder virkelig noget, når det kommer til at passe på dit langsigtede helbred - især når det kommer til at sænke din risiko for flere kroniske sygdomme.

I 2022 viste en systematisk gennemgang af videnskaben på området, at mange observationsstudier har overvurderet fordelene ved alkoholforbrug, primært vin, i kredsløbssundhed, ved ikke at overveje andre faktorer såsom genetik, livsstil og socioøkonomiske sammenhænge med vinforbrug.

Derudover kan overdreven drikkeri øge din risiko for forhøjet blodtryk, slagtilfælde, hjertesvigt og endda kardiomyopati, en lidelse, der påvirker hjertemusklen.

Derudover er indtagelse af alkohol også blevet forbundet med øget risiko for visse typer kræft, såsom mund og svælg, stemmeboks (strubehovedet), spiserør, tyktarm og endetarm, lever- og brystkræft for kvinder.

Så for at opsummere

Øl er blandt de mest populære alkoholholdige drikkevarer på verdensplan. Nogle undersøgelser har forbundet dets forbrug med fordele såsom øget knogletæthed, forbedret tarmsundhed og sundere fedtniveauer.

Imidlertid kan alkoholforbrug, især en voldsom aften i byen og stort indtag generelt, have en negativ indvirkning på dit helbred, hvilket øger risikoen for visse typer kræft, hjerte-kar-sygdomme, leversygdomme og tidlig død.

Spørgsmålet er, om fordelene opvejer risiciene? Uanset hvad svaret måtte være, er det vigtigt at indtage alkohol i moderate mængder og ansvarligt.

Kilde: EatingWell