Forværring i vinterperioden? 3 gode øvelser til gigtplagede knæ

Sundhed

10/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Bliver dine gigtsymptomer forværret, når vi rammer vintermånederne? En undersøgelse på området afslører at 73 procent af de adspurgte har den oplevelse.

Gigt er en frygtelig sygdom, der påvirker mange mennesker. Især når vi rammer pensionsalderen. Her spiller et langt arbejdsliv og en hårdt prøvet krop en væsentlig rolle for det generelle velvære. Men især i kolde perioder kan symptomerne forværres.

Et af de hyppigt og mest plagede led er knæleddet, især hvis du er ramt af slidgigt. Men for at undgå slem forværring i vintermånederne kan du med fordel implementere de følgende 5 øvelser i din dagligdag, for at holde leddene i gang. 

1. Øvelse: Hæv benet 

Sæt dig godt til rette i en stol. Læn dig tilbage og ret ryggen. Herefter skal du strække det ene ben og hæve det op fra jorden. Hold det i denne position i cirka 10 sekunder. Udfør denne øvelse 10 gange med hvert ben. 

Det er en oplagt øvelse til morgengymnastikken, når morgenkaffen er drukket. 

2. Øvelse: Benstræk 

Sæt dig på gulvet eller i sengen og stræk benene ud foran dig. Bøj først det ene ben og lad det glide over gulvet eller sengen til du mærker et stræk i knæet. Hold dette stræk i cirka fem sekunder og gentag herefter med det modsatte ben. 

Udfør øvelsen 10 gange med hvert ben. Den kan hjælpe dig med at opretholde smidighed i knæet selvom vintermånederne udfordrer din gigtsygdom. 

3. Øvelse: Op at stå 

Når du alligevel har sat dig ved bordet eller i den rare lænestol, så lad det minde dig om øvelsen her. Den handler ganske enkelt om, at du uden at bruge hænderne til støtte skal rejse dig fra stolen og sætte dig igen. 

Øvelsen her kan du gentage, indtil du har behov for en pause. Tag et kort hvil, og udfør så øvelsen 2 gange mere. Det er en nem øvelse at implementere i din hverdag, men også en øvelse, der kan styrke dine knæ.