Forstå forskellen på Cola light og Cola Zero: Hvad er sundest?

Sundhed

05/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

En diætists syn på de populære sodavand.

En registreret diætist, har kastet lys over debatten mellem Coke Zero og Light Coke. Abbey Sharp, en diætist med en stor følgerskare, har offentliggjort en video, der gennemgår indholdet af de to populære Coca-Cola produkter.

Skriver mediet Express

Den væsentlige forskel

"Forskellen er, at Light Coke udelukkende er sødet med Aspartam, mens Coke Zero også indeholder et sødestof kaldet Acesulfamkalium eller Ace-K," fortæller Sharp.

Hun forholder sig også til polemikken omkring disse sødestoffer ved at sige: "Selvom wellness-folket vil kalde begge disse sødestoffer for gift, er virkeligheden, at de begge er godkendt af de amerikanske myndigheder og anses for sikre i moderate mængder."

Sundhedsmæssige overvejelser

Aspartam er et kunstigt sødestof, der findes i Nutrasweet, Equal og Sugar Twin, og er 200 gange sødere end sukker.

Verdenssundhedsorganisationens kræftforskningsafdeling beskrev sidste år Aspartam som "muligvis kræftfremkaldende for mennesker".

Dette står i modsætning til den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse, som fastholder, at dette ikke betyder, at Aspartam faktisk er forbundet med kræft.

Ace-K - En anden ingrediens, er ligeledes 200 gange sødere end almindeligt sukker. Myndighederne anerkender det som et sødestof og har gennemført over 90 tests, for at afgøre eventuelle giftige effekter.

En fransk undersøgelse fra 2022 forbinder Aspartam med en øget risiko for slagtilfælde, mens Ace-K er forbundet med en højere sandsynlighed for hjertekrampe eller blodprop i hjertet.

Koffeinindhold

En væsentlig forskel er også koffeinindholdet mellem de to drikke. En dåse Light Coke indeholder omtrent 46 milligram koffein, mens Coke Zero indeholder 34 milligram.

Rådgivning fra diætisten

"Light sodavand er ikke sundt, lad os være ærlige. Men de bør ikke behandles anderledes end almindelig sodavand med fuldt sukkerindhold," understreger Sharp og tilføjer, at mådehold er afgørende.

"De giver ikke rigtigt noget næring, men fremkalder nydelse og et lille energiboost. Light, Zero, almindelig Cola - Vælg den du bedst kan lide, og nyd den i begrænsede mængder."

Andres holdninger

I kommentarfeltet deler folk deres egne tanker om, hvilken af de to drikke de foretrækker. "Coke Zero smager bedre. Light Coke har en mærkelig eftersmag," svarer en bruger på TikTok.

En anden person udtaler: "Light Coke er bare bedre, især den med en lime."

"Jeg bryder mig ikke om smagen af nogen af dem," siger en tredje.

Kilde: Express