Forskning viser: Bare 1 gram salt om dagen kan øge risikoen for denne hudsygdom

Sundhed

22/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Måske man skulle skære lidt ned ...

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ifølge ny forskning kan blot ét gram ekstra salt om dagen øge risikoen for udbrud af eksem med 22 procent.

Det skriver The Sun.

Forskere har nemlig påvist, at et højt saltindtag ikke kun er skadeligt for blodtryk og hjertesundhed. Det kan også føre til en øget risiko for at udvikle eksem. En hudsygdom, der forårsager intens kløe og irritation.

"Indtag af bare et gram ekstra salt dagligt, kan øge risikoen for et udbrud med 22 procent," forklarer forskerne.

Af artiklen i fremgår det. at det svarer til en Big Mac.

Forskningen siger

Studiet, der er ledet af Dr. Katrina Abuabara fra UCSF, har undersøgt data fra mere end 215.000 personer.

Analysen viste, at hver ekstra gram natrium udskilt i urinen var forbundet med 11 procent højere risiko for at få eksem.

"Eksem-udbrud kan være udfordrende for patienterne, især når de ikke kan forudsige dem," siger Dr. Abuabara.

Daglige saltgrænser

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at voksne ikke indtager mere end 6 gram salt dagligt, svarende til cirka en teskefuld.

Men det kan være svært at måle præcist, hvor meget salt man indtager, da mange forarbejdede fødevarer indeholder overraskende høje mængder.

"Omkring tre fjerdedele af det salt vi indtager, stammer fra færdigproduceret mad som brød, morgenmadsprodukter og færdigretter," noterer myndighederne.

Saltfælder

Det er også værd at bemærke, at nogle fødevarer er overraskende saltfyldte. Eksempler herpå er ost, dåsesupper og visse morgenmadsprodukter.

Ernæringsekspert, Sonia Pombo fra Action on Salt påpeger, at medicin opløst i vand som smertestillende eller vitaminer ofte indeholder betydelige mængder salt.

For at reducere saltindtaget foreslår eksperterne at skifte fødevarer med medium og højt saltindhold ud med produkter, der har et lavere saltindhold, og bruge de ernæringsmæssige oplysninger på fødevareetiketter til at træffe sundere valg.