Det kan være svært at komme op om morgenen. Rigtig svært.
Det er nok også en af årsagerne til, at mange vælger at ty til snooze-funktionen (slumre-funktionen) for at udsætte det uundgåelige - bare lige et par minutter mere under dynen. Og så lige et par minutter mere. Og et par minutter mere.
For nogle fungerer det at lige i måske 15-20 minutter og skulle forholde sig til den bimlende alarm, men spørgsmålet er, om det er skadeligt - for hvad gør den form for afbrudte søvn ved hjernen?
Flere eksperter har gennem årene været ude og advare mod brugen af snooze-knappen, fordi den søvn, du får i den tilstand, ikke er dyb nok til for alvor at bidrage til din hvile og restitution.
Men kan det ligefrem have en skadelig virkning på vores helbred over tig?
Op til 3 timers snoozing
Sidste år udkom en videnskabelig artikel i Journal of Sleep Research, hvor forskerne kiggede på, om de kunne finde beviser for, om den slags slumring faktisk kan have en negativ effekt på søvnen og vores kognitive evner.
Og godt nyt: Forskerne fandt inden negative effekter - tværtimod.
Forskerne fandt nemlig i stedet ud af, at slumring faktisk kan hjælpe på almindelige "slumreres" vågneproces.
Hvad er så en almindelig snoozer, tænker du måske. Det har svar skal findes i, hvor lang tid forsøgspersonerne snoozede om morgenen i gennemsnit.
De 1732 forsøgsdeltageres vaner varierede helt fra et enkelt minuts snoozing til ufattelige 180 minutter (spørg mig ikke hvorfor ...), men gennemsnittet lå på 22 minutter brugt på at "snooze" den per morgen.
Mistede 6 minutters søvn
I en anden undersøgelse beskrevet i samme artikel blev 31 snoozeres søvn- og vågnemønstre undersøgt, og her nåede forskerne frem til, at deltagerne mistede omkring seks minutters søvn ved at snooze i 30 minutter.
Men den mistede søvn gav ikke nogen klare udslag i målingerne af stresshormoner, morgentræthed, humør og generel søvnkvalitet.
Faktisk viste slumringen sig direkte at forbedre den kognitive ydeevne for nogle af deltagerne i forhold til, hvis de samme forsøgspersoner var vågnet op med det samme.
"Resultaterne tyder på, at der ikke er nogen grund til at holde op med at snooze om morgenen, hvis du nyder det, i hvert fald ikke hvis du holder dig til snooze-tider omkring 30 minutter. Faktisk kan det endda hjælpe dem med morgensøvnighed til at være lidt mere vågne, når de står op," sagde forfatteren bag artiklen, Tina Sundelin fra Stockholms Universitet, i en pressemeddelelse.