Forskere advarer mod at drikke af plastikflasker efter skræmmende undersøgelse

Sundhed

18/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det er ikke kun for at passe på miljøet.

En vigtig advarsel er blevet udstedt til folk, der drikker vand på flaske.

Det skriver Ladbible.

Det ser ud til, at der hver dag er noget nyt, vi bliver advaret om at holde sig væk fra, og nu kommer der ny forskning for dem, der drikker vand fra plastikflasker.

Forbindes til kræft og fertilitetsproblemer

Først og fremmest er vand sundt og vil altid være sundt. Men hvor du får dit vand fra, og hvordan du indtager det, er det vigtige her.

I de senere år er vi blevet bedt om at droppe drikkevand fra plastikflasker på grund af dets indvirkning på miljøet, men nu har vi en anden grund til også at overveje.

Når du drikker vand fra en plastikflaske, er det vigtigt at være på vagt over for de 240.000 plastikpartikler, der findes i den gennemsnitlige en-liters flaske vand.

Dette er ret bekymrende i betragtning af, at der kun antages at være et gennemsnit på 5,5 plastikpartikler pr. liter postevand. Også kendt som nanoplastik er de forbundet med kræft, fødselsdefekter og fertilitetsproblemer.

Mindre end mikroplast

Disse partikler er tilfældigvis meget mindre end mikroplast, som tidligere blev opdaget i vandflasker, ifølge ny forskning fra University of Columbia.

De nye detaljer blev opdaget ved brug af lasere, der analyserede partiklerne fra tre populære vandmærker i USA.

Faren ved disse nanoplast er, at de er så små, at de kan trænge direkte ind i blodcellerne og hjernen. Så plasten, der bruges til at fremstille vandflasker, indeholder normalt phthalater, hvilket angiveligt bidrager til 100.000 for tidlige dødsfald i USA hvert år.

Giver hjerne- og immunproblemer

Ifølge National Institute of Environmental Health Sciences er phthalater 'forbundet med udviklingsmæssige, reproduktive, hjerne-, immun- og andre problemer'.

Holdets brug af den nye laserteknologi fik navnet Stimulated Raman Scattering (SRS) mikroskopi og blev opfundet af en af ​​studiets medforfattere.

Studiets medforfatter Beizhan Yan, en miljøkemiker ved Columbia Universitys Lamont-Doherty Earth Observatory, sagde:

"Dette var ikke overraskende, da det er det, mange vandflasker er lavet af. PET bruges også til sodavand på flaske, sportsdrikke og produkter som ketchup og mayonnaise. Det kommer formentlig i vandet, når stykker falder af, når flasken bliver klemt eller bliver udsat for varme. Tidligere var dette et uudforsket område, og derfor ukendt. Toksicitetseksperter gættede bare. Dette åbner et vindue, hvor vi kan se ind i en verden, der ikke var udsat for os før."