Forsker slår fast: Disse fem ting kan gøre dig lykkelig

Sundhed

28/5/23 | 06:18

Kilde: Shutterstock
Kilde: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

De fleste ved nok, hvad der giver dem glæde i hverdagen. Men nu er der altså kommet en stor undersøgelse, der viser præcist, hvad der giver livskvalitet.

Fulgte tolv personer over 12 måneder

Undersøgelsen foregik over et år, hvor forskeren fulgte tolv personer. Han gav dem hvert et skema med et tal fra -10 (høj mentalt smerte) til +10 (høj trivsel).

I gennemsnit steg forsøgspersonernes niveau af livsglæde fra -3,2 og helt op til +5,4. I gennemsnit følte deltagerne sig altså væsentlig mindre ensomme og mere engageret, forbundne og generelt mere tilfredse med deres liv.

Så hvad var det, der virkede i undersøgelsen?

1. Find din stamme

Mennesker har en naturlig længsel efter at føle sig en del af noget. I kontrast leder ensomhed til mental og fysisk sygdom - og endda tidlig død. Over dokumentaren udviklede deltagerne et fællesskab, det gav pote i form af livsglæde.

2. Engager dig i meningsfulde aktiviteter

Studier viser, at engagement i dit liv er en vigtig markør i forhold til sund aldring. Det gælder altså om at finde og knytte sig til aktiviteter, der giver dig livsglæde, snarere end aktiviteter, der dræner dig.

3. Vær medfølende

Vi er ofte kritiske over for andre - og især over for os selv. Den negativitet kan faktisk gå ud over vores mentale sundhed. Undersøgelsen viste omvendt, at det at give medfølelse til andre og en selv, faktisk styrker din mentale velbefindende markant - og det er noget, der kan trænes.

4. Vær optimistisk

Ser du mod fremtiden med glæde og nysgerrig, vil det øge din livsglæde. I undersøgelsen blev folk trænet i at se lysere mod fremtiden, hvilket styrkede deres mentale overskud. Det gjorde dem simpelthen gladere.

5. Giv dig selv omsorg

Giv plads i hverdagen til at drage omsorg for alle sider af dig selv. Det gælder både fysisk omsorg, men det gælder også sociale, spirituelle og mental omsorg. Spis sundt og slap af og engager dig i meningsfulde aktiviteter. Det øger din mentale tilstand.

Grænsen for undersøgelsen

De ovenstående ting er dog ikke nogen mirakelkur. Der er altså også en grænse for, hvor glad, man kan tænke sig. Undersøgelsen viste, at de fem ting ikke kan erstatte psykologhjælp eller psykiatrisk hjælp, men de er rettesnore for, hvordan man får mere glæde i sit liv.