Forbedrer dit syn: De her tre "madfarver" bør du spise

Sundhed

06/07/2023

Skrevet af Emil B.

Forskere fandt ud af, at en gruppe plantepigmenter, der opbygges i nethinden, kan forbedre øjets sundhed og synsvidde.

Det overraskende resultat

Som med alle andre organer i kroppen kan dine øjne påvirkes af dine livsstilsvalg. Dette inkluderer kosten, hvor visse fødevarer potentielt kan hjælpe eller hindre deres funktion. Nu har en undersøgelse identificeret tre typer fødevarer - baseret udelukkende på deres farve - der kan hjælpe med at forbedre både øjenes sundhed og synsevne.

Forskere fra University of Georgia i USA fandt ud af, at tilskud af farverige frugter og grøntsager til kosten kunne forbedre synsområdet.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Exercise and Sport Sciences Reviews, undersøgte, hvordan en gruppe planteforbindelser, der opbygges i nethinden, kendt som maculære pigmenter, virker for at forbedre øjehelbred og funktionel synsevne.

Det blev bevist, at specifikt indtag af grøntsager, der er mørkegrønne, gule eller orange, kunne styrke synet. Disse resultater kommer i kølvandet på tidligere undersøgelser, der har vist, at fødevarer med denne farve kan forbedre øje- og hjernefunktion.

Dette skyldes, at planter med denne farve indeholder høje niveauer af forbindelserne lutein og zeaxanthin. Studiets hovedforfatter Jack Harth forklarer: "Meget af forskningen i maculære lutein og zeaxanthin har fokuseret på sundhedsmæssige fordele, men ud fra et funktionelt perspektiv forbedrer højere koncentrationer af disse plantepigmenter mange aspekter af visuel og kognitiv evne. I denne artikel har vi vist deres evne til at forbedre synet på lang afstand eller synsområdet."

Fødevarer rig på lutein og zeaxanthin inkluderer:

  • Grønkål

  • Persille

  • Spinat

  • Broccoli

  • Ærter

  • Appelsinjuice

  • Honningmelon

  • Kiwi

  • Peberfrugter

  • Squash

  • Æggeblomme

Fokus på atleternes synsfelt

Som en del af deres undersøgelse fokuserede de på indflydelsen af disse fødevarer på atleternes synsområde på grund af deres behov for at kunne se et mål klart på afstand. Objekter bliver ofte sværere at se og virker sløret jo længere væk de er på grund af virkningen af blåt lys.

Hr. Harth sagde: "Fra en centerfielders perspektiv, hvis bolden kommer op i luften, vil den blive set mod en baggrund af en klar blå himmel eller mod en grå baggrund på en overskyet dag. Uanset hvad vil målet være skjult af atmosfærisk interferens, der kommer ind i lysbanen."

Mange atleter tackler dette ved at bruge øjensort eller blåblokerende solbriller. Men Hr. Harth mener, at indtagelse af flere fødevarer rig på lutein og zeaxanthin kan forbedre øjets naturlige evne til at håndtere eksponering for blåt lys.

Han sagde, at når en person optager lutein og zeaxanthin, samles forbindelserne som gule pigmenter i nethinden og handlar som en filter for at forhindre blåt lys i at trænge ind i øjet.

Han sagde, at måden vores kroppe optager og bruger lutein og zeaxanthin varierer, og det kan tage lidt tid, før du bemærker nogen forbedringer, hvis overhovedet: "Vi har data fra modellering og empiriske studier, der viser, at højere makulært pigment i nethinden forbedrer din evne til at se på afstand. Anvendelsen for atleter er tydelig."