Karen Hooton, der har speciale i holistisk fertilitet, graviditet og velvære, beskriver i metro.uk, at mandlig infertilitet sjældent bliver omtalt. Det er paradoksalt, når 90% af de problemer, hun arbejder med i sin praksis, skyldes netop mandlig infertilitet.
Karen fortæller om parret Gabi og Tom, der har prøvet at få børn i fem år. Efter to mislykkede IVF-forsøg (reagensglasbefrugtning) og et år med naturlige forsøg, viste en simpel sædanalyse, hvorfor de ikke kunne blive gravide. Tom havde lav sædkvalitet. Men hvorfor taler vi så lidt om mænds fertilitet?
En glemt halvdel: Mænds rolle i fertilitet
Tom blev lettet, da han fik resultatet af sin sædanalyse. Endelig var der en forklaring på deres infertilitet. Men hurtigt fulgte frustrationen: "Hvorfor fokuserer klinikker mere på kvinder end mænd, når vi er 50% af billedet?" spørger Tom. Det er et relevant spørgsmål. Infertilitet hos mænd handler ofte om få eller dårlige sædceller, og de seneste 10-15 år har vist en hurtig nedgang i sædkvalitet og -mængde.
Flere faktorer påvirker mænds fertilitet. Dårlig kost, hormonforstyrrende kemikalier, øget stress og mindre motion spiller alle en rolle. Desuden bliver flere forældre senere i livet, og det påvirker også mænd. Efter 35-45-årsalderen falder sædproduktionen, og risikoen for genetiske problemer øges.
Vidste du, at det er sædcellernes gener, der danner moderkagen? Dårlige gener kan føre til dårlig moderkage og dermed problemer for barnets vækst. Derfor er det vigtigt, at vi også taler om mænds biologiske ur.
Sådan forbedrer du sædkvaliteten
En sund livsstil er afgørende. Start med at spise bedre. Skær ned på forarbejdede fødevarer og alkohol, og spis masser af frugt og grønt. Motionér regelmæssigt, men overdriv ikke – testosteron skal bruges til sædcellerne, ikke musklerne. Stressreduktion er også vigtig, så prøv yoga, mindfulness eller massage.
Undgå varme kilder som opvarmede sæder, saunaer og laptops på skødet. Varme skader sædcellerne. Gabi og Tom fulgte disse råd og oplevede deres første positive graviditetstest nogensinde.
Karen Hootons budskab er, at jo mere vi taler om mandlig infertilitet, jo mere kan vi gøre for at forbedre situationen. Vi kan ikke ignorere mandlig infertilitet. Det er en vigtig del af fertilitetsbilledet, og vi kan gøre meget for at forbedre det gennem livsstilsændringer og åben dialog.