Er du ikke faldet i søvn efter 15 minutter i sengen? Så skal du gøre dette, ifølge læge

Sundhed

24/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvad gør du, hvis du ikke kan falde i søvn?

Vi har nok alle prøvet at ligge og vende og dreje os i sengen, nærmest desperate over, at vi ikke kan komme til drømmeland.

Årsagerne til, at man ikke kan falde i søvn, kan være mange: Tanker, for meget koffein, spist for tæt på sengetid, brugt sin telefon lige inden, man lægger hovedet på puden ...

Men uanset hvad årsagen er, så er der en magisk grænse for, hvornår du bør være faldet i søvn - og ikke mindst, hvad du skal gøre, hvis du stadig er vågen efter den tid.

Læge Mikhail Varshavski er kendt på YouTube under sit alias, Doctor Mike. Her deler han ud af både erfaringer, reaktioner, råd og ikke mindst kritisk tilgang til de mange sundhedstips, der florerer på nettet.

I hans seneste video gennemgår Doctor Mike 23 forskellige ting, der hjælper dig til at få en bedre nats søvn - og det er vigtigt at understrege her, at det er tips, hvor han har kigget grundigt på den videnskabelige litteratur omkring søvn, og derfor føler sig tryg ved at anbefale til sine mere end 10 millioner følgere.

Udover en række tips til, hvad man skal gøre, inden man går i seng, er en af de ting, han når omkring, hvad du skal gøre, hvis du ikke kan falde i søvn i løbet af et kvarter:

Og løsningen er, at du skal stå op og lave noget andet.

Han medgiver, at det lyder som en mærkelig løsning på ikke at kunne falde i søvn, men han forklarer i videoen, at det handler om at mindske den angst og frustration, man oplever, når man ikke kan falde i søvn.

"I stedet skal du stå ud af sengen, forlade soveværelset og foretage dig noget afslappende, indtil du føler dig søvnig. Der skal du så gå i seng igen," fortæller han.

Det handler om at sørge for, at vi forbinder vores seng, og det at ligge i sengen, men noget behageligt, i stedet for den frustration og, til tider, stressende følelse, vi får, når vi ikke kan falde til ro under dynen.

Tippet omkring at stå op efter 15 minutter, hvis man ikke er faldet i søvn, er nummer 19 i videoen, men der er andre ret interessante ting undervejs, så anbefalingen herfra er at finde en notesblok frem og gøre dig klar til at blive klogere i løbet af knap 10 minutters video!