En uhyggelig opdagelse: Bakterier der hungrer efter menneskeblod

Sundhed

03/05/2024

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Skrevet af K. Sand

Forskere opdager "Vampyrbakterie"

Forskere i USA har gjort en uhyggelig opdagelse af såkaldte "vampyrbakterier", der konstant leder efter menneskeblod. Opdagelsen, der lyder som taget ud af en gyserfilm, er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift eLife.

Det skriver Lad Bible

Blodtørstige bakterier

Disse frygtindgydende bakterier er særligt tiltrukket af serum, den flydende del af blodet, og har en særlig forkærlighed for aminosyren Serin, som findes i menneskeblod.

Interessant nok er Serin også almindelig i proteinshakes, hvilket giver ekstra grund til bekymring for dem, der regelmæssigt indtager sådanne drikke.

"Forskningen viser, at nogle af de farligste bakterier, der inficerer blodbanen, faktisk kan detektere et kemisk signal i menneskeblod og svømme mod det," siger Arden Baylink, professor ved Washington State University's College of Veterinary Medicine..

Farligt for mennesker med en tarmsygdom

Blandt de bakterier, der viser denne adfærd, er Salmonella enterica, E. coli og Citrobacter koseri. Disse mikroorganismer er især dødelige for personer med Crohns sygdom og Colitis Ulcerosa, hvor tarmblødning er almindeligt.

Ved hjælp af et avanceret system simulerede forskerne en tarmblødning ved at putte små mængder menneskeligt blod sammen med bakterien for at se, hvordan bakterierne søgte mod kilden.

Resultaterne viste, at det tager mindre end et minut for de sygdomsfremkaldende bakterier at finde serummet.

Håb om nye behandlinger

Siena Glenn, ph.d.-studerende ved WSU og hovedforfatter af studiet, udtaler: "Ved at forstå, hvordan disse bakterier kan opdage blodkilder, kan vi i fremtiden udvikle nye lægemidler, der blokerer denne evne.

Disse medikamenter kunne forbedre liv og sundhed for personer med tarmsygdomme, som er i høj risiko for infektioner i blodbanen."

Kilde: Lad Bible