Du kan redde liv ved at kende dem: 6 skjulte tegn på hjerteanfald

Sundhed

30/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Årligt dør omkring 3500 danskere af hjertestop, men flere hjertestop kan forebygges med den rette hjælp. Det er dog vigtigt, at du altid søger læge, hvis du har mistanke om, at der er noget galt med dig hjerte.

Problemer med hjertet er en af de hyppigste dødsårsager i Danmark. Hjerteforeningen vurderer at omkring 450.000 danskere har sygdomme i relation til hjertet.

Men man kan faktisk nedsætte risikoen for at dø af et hjertestop. Omkring halvdelen af alle patienter, som får et akut hjertestop, får nemlig en række advarselssignaler fra kroppen helt op til en måned, før det sker.

Det skriver det tyske sundhedsmagasin Gut Für Dich. 

Symptomer på hjerteanfald

1. Træthed

At være træt ind imellem er helt normalt, men bliver du udmattet af helt normale aktiviteter så som at handle ind, kan det være en god idé at gå til lægen.

Bliver du hurtigt forpustet ved mindre fysisk anstrengelse, kan det være en god idé at få en EKG-scanning, for havner du i en stresset situation, kan det ende med hjertestop.

2. Trykken for brystet

Et af de mest almindelige advarselssignaler om et kommende hjertestop, er trykken for brystet.

Trykket mærkes dog ikke nødvendigvis kun i brystet. Smerten kan også stråle ud i armen - ofte venstre arm, men man kan også føle trykket i halsen, nakken, kæben, ryggen eller maven.

Normalt varer smerten ved i mindst et kvarter.

3. Åndenød

Under et hjerteanfald trækker blodårerne sig sammen. Det medfører, at lungerne ikke længere får nok blod. Derfor kan man opleve åndenød før et hjerteanfald.

Hvis man pludselig har svært ved at trække vejret, bør alarmklokkerne ringe.

4. Udmattelse

Føler du dig svag og udmattet, kan det skyldes, at musklerne ikke længere få nok blod tilført.

Det kan være et tegn på et forestående hjerteanfald.

5. Overdreven sved og svimmelhed

Hvis man sveder kraftigt, kan det være et tegn på hjerteproblemer. Svimmelhed kan også skyldes, at der er mindre blodtilførsel til hjernen end normalt.

Oplever man de symptomer, er det klogt at konsultere lægen.

6. Forkølelse eller influenza

Det er helt normalt at blive forkølet eller få influenza.

Men de færreste ved, at forkølelsessymptomer kan være et tegn på, at man er i farezonen for et hjertestop inden for en måned.

Det er værd at være opmærksom på - især hvis man har nogle af de andre symptomer.

Generelt er der vidt forskellige symptomer på hjerteproblemer fra person til person - især er forskellene markante mellem mænd og kvinder.

Men ved at være opmærksom på disse seks advarselssignaler, kan der måske reddes endnu flere liv i fremtiden.