Du kan nemt få skader ved havearbejde: 3 råd til at undgå det

Sundhed

18/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ikke helt ufarligt at gør haven klar til sommeren.

Det er ikke ligefrem, fordi vejret emmer af sol og sommer, men det er altså på vej!

Tusindvis af danskere er da også allerede gået i gang med at gøre altaner, terrasser og haver klar til brug, når vejret på et tidspunkt bliver til, at man kan sidde ude i længere tid.

Men efter måske et halvt år, hvor haven har ligget uberørt hen på grund af vejret, kan det være en større omgang at gøre det udendørs område klar til brug - og det er heller ikke ufarligt.

Faktisk er man i risiko for at få en lang række skader, når man giver sig i kast med at gøre haven klar til sommeren, og her får du tre af de mest almindelige - samt tips til, hvordan du kan undgå dem.

Pas på grill og redskaber

Duften af grill går for mange hånd i hånd med lune sommeraftener, men der hører også stor skadesrisiko med, når man griller pølser og andet godt.

Man kan både blive brændt af det varme metal, ligesom vildfarne gløder kan sætte tør vegetation i brand.

Derudover er haveredskaber som hækkeklippere, motorsave, ukrudtsbrændere og meget andet heller ikke noget, man kan bruge helt hovedløst.

Overhold de anbefalinger og almindelige huskeråd, vi har hørt gennem årene, og sørg altid for at have en spand vand klar, når du har med ild at gøre - så kan du hurtigt få slukket en begyndende brand.

Bzzzz, stik!

Varme betyder (desværre) også både bier og hvepse i hobetal, men når vi bliver konfronteret af de stribede væsner, gør vi klogt i at bekæmpe vore instinkter.

For selvom det naturlige for mange er at slå ud efter plageånderne, kan det føre til, at insekterne bliver mere aggressive, og det øger risikoen for at blive stukket.

Samtidig skal du også sørge for at beholde sko eller sandaler på, når du er i nærheden af frugttræer. Bier og hvepse har det nemlig med at gemme sig i nedfalden frugt.

Drik det rigtige

Varmere vejr øger også risikoen for at blive dehydreret. Ikke nok med, at det øger risikoen for flere andre skader, så kan det også være direkte farligt at have for lidt væske i kroppen.

Hold dig fra alkohol, når solen brænder løs, og det gælder ikke mindst, når man arbejder i haven - kombinationen af alkohol og potentielt farlige redskaber er virkelig en dårlig idé.

Sørg for at drikke rigeligt med vand generelt i sommerhalvåret, og hav altid en flaske med dig, når du er på farten, så du har noget væske ved hånden.